Tomaten-aardbei panna cotta met gekonfijte tomaatjes

Gepubliceerd op 13 februari 2024 om 06:47

Deze panna cotta is niet zomaar panna cotta, je maakt hem met aardbeien en tomaten. Klinkt gek, maar tomaat is eigenlijk gewoon fruit en erg lekker in een toetje! Je serveert er gekonfijte cherrytomaatjes bij en garneert het met pure chocola, cacoa nibs of bv. deze mini chocolade macarons.  Hou je van tomaat, maak het dan als toetje bij dit tomaten menu.

Panna cotta is een van mijn favoriete go-to toetjes, makkelijk om (van te voren) te maken en je kan er alle kanten mee op qua smaak. In dit geval tomaat, maar op mijn site vind je ook o.a. spekkoek, blue curacao en stracciatella panna cotta.

Je kan de panna cotta in een hard vormpje maken of serveren in een glas, in dat geval hoeft het alleen een paar uur in de koelkast op te stijven. Gebruik je net als ik een siliconenvorm, dan kan je het beste een dag van te voren beginnen, want dan moet het opstijven in de vriezer en nadat je het uit de vormpjes hebt gehaald eerst helemaal ontdooien.

Ingrediënten voor 4 personen

125 gr aardbeien
150 gr cherrytomaten
75 gr suiker
50 ml water
4,5 bl. gelatine (8 gr)
250 ml slagroom
Gekonfijte tomaatjes
12 cherrytomaten
0,5 vanillestokje
100 gr suiker
100 ml water
Pure chocola voor garnering
4 vormpjes van ca. 150 ml

KokenKoken

Zo maak je deze panna cotta met gekonfijte tomaatjes

  1. Doe de gelatine in een bakje koud water en laat tenminste 10 minuten weken.
  2. Snij de kroontjes uit de aardbeien en snij in 2 tot 4 stukken. Snij de cherrytomaten in vieren.
  3. Doe het fruit samen met het suiker en water in een pannetje en breng rustig aan de kook zodat het suiker oplost.
  4. Laat een paar minuten zachtjes koken tot het fruit zacht is. Pureer dan tot een gladde saus in de blender of met een staafmixerr. Giet via een zeef in een kom, zodat het mooi glad is.
  5. Doe nu de slagroom in een pannetje en breng rustig aan de kook.
  6. Haal meteen van het vuur als het kookt en giet langzaam, terwijl je roert, bij de tomaten-aardbei saus.
  7. Roer dan de gelatine erdoor, zodat het helemaal oplost. Verdeel over de vormpjes.
  8. Zet een siliconenvorm een nachtje in de vriezer, haal de volgende ochtend uit de vorm en laat rustig ontdooien in de koelkast. glaasjes of harde (ijzeren) vormpjes kun je direct in de koelkast zetten en 3 tot 4 uur laten opstijven.
  9. Voor de gekonfijte cherrytomaten kerf je onderop de tomaatjes een heel ondiep kruisje.
  10. Doe het suiker met 100 ml water in een pannetje. Snij het vanillestokje op en schraap het merg eruit, doe het stokje en merg allebei in de pan.
  11. Breng het mengsel rustig aan de kook, zodat de suiker oplost. Laat één minuutje doorkoken.
  12. Haal van het vuur en doe de tomaatjes erin. Laat ze 30 tot 45 minuten staan.
  13. Trek dan voorzichtig de schilletjes van de tomaten en doe ze terug in het suikerwater tot gebruik.
  14. Leg de panna cotta op schaaltjes, schep de gekonfijte tomaatjes erbij en garneer met wat fijngehakte pure chocola, cacao nibs of een andere garnering van pure chocola.

Eet smakelijk!


Serveer de panna cotta met gekonfijte tomaatjes na een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.