Ik heb eigenlijk altijd wel iets van tomaten in huis. Of het nou gewone tomaten zijn, cherrytomaten, tomatenpuree of een blik tomatenblokjes. En ik eet ze meerdere keren per week, lekker als pastasaus, om je boterhammetje met kaas op te pimpen of door je salade. Je kan er alle kanten mee op, zelfs in een toetje. Wat helemaal niet zo gek is als je bedenkt dat tomaten eigenlijk fruit zijn en geen groente. Kortom, het werd tijd voor een tomaten menu!
Dit menu start met tomaten tarte tatins, kleine taartjes met tomaat, Griekse kruiden en feta. Je mengt de kruiden met wat honing en olijfolie, verdeelt dat over een bakplaat, legt er een halve tomaat op en daaroverheen een plakje bladerdeeg. Nog even bakken in de oven en klaar is het voorgerecht, super makkelijk en snel! Het hoofdgerecht is een tomatenrisotto, die je een lekker pitje geeft door nduja toe te voegen. Je vult 'm met erwtjes en gegrilde cherrytomaten. Als toetje serveer je panna cotta van tomaat en aardbei met daarbij heerlijke geconfijte cherrytomaten. Aangezien het bijna valentijnsdag is, maakte ik ze in hartvormpjes. Ziet er super lief uit toch ❤
Ingrediënten voor 4 personen
Tomaten tarte tatins op z'n Grieks
4 blaadjes bladerdeeg
2 grote tomaten
Halve ui
2 el honing
2 tl olijfolie
1,5 tl oregano
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflook
0,5 tl tijm
0,5 tl zout
0,5 tl uipoeder
0,25 tl chilipooeder
1 ei
30 gr feta
Paar takjes peterselie
Tomatenrisotto met nduja
300 gr risotto rijst
1 grote (rode) ui
2 teentjes knoflook
4 el nduja
850 ml groentebouillon
1,5 blik tomatenblokjes (600 ml)
130 gr erwten
60 gr parmezaan
200 gr cherrytomaten
Paar blaadjes basilicum
Tomaten-aardbei panna cotta met gekonfijte tomaatjes
125 gr aardbeien
150 gr cherrytomaten
75 gr suiker
50 ml water
4,5 bl. gelatine (8 gr)
250 ml slagroom
Geconfijte tomaatjes
12 cherrytomaten
0,5 vanillestokje
100 gr suiker
100 ml water
Pure chocola voor garnering
4 vormpjes van ca. 150 ml
Aan de slag met het tomaten menu
Het voor- en nagerecht van het tomaten menu kan je gewoon van te voren helemaal maken. De panna cotta zelfs al een dag van te voren. Alleen de risotto maak je pas op het moment dat jullie gaan, dus tussen het voor- en hoofdgerecht moet je nog even de keuken in. Maar dan zet je wel een heerlijke risotto op tafel waar iedereen van gaat genieten!
Panna cotta met gekonfijte tomaatjes
Je start met de panna cotta, die kan je dus een dag van te voren vast maken. Sterker nog, als je een siliconenvorm gebruikt moet je dat doen. Dan kan het een nacht bevriezen, zodat je ze de volgende dag mooi uit de vorm kan halen en er genoeg tijd is om ze weer te laten ontdooien. Maak de gekonfijte tomaatjes het liefst wel op de dag zelf, anders staan ze wel heel lang in het suikerwater en worden ze veel te zoet.
Bekijk hier het recept voor panna cotta met gekonfijte tomaatjes >>
Tomaten tarte tatins op z'n Grieks
De tarte tatins zijn zo weinig werk dat je ze pas als jullie willen gaan klaar hoeft te maken. Meng het kruidenmengsel vast, snij de uien van te voren en zorg dat het bladerdeeg ontdooid is. Dan hoef je het alleen nog op een bakplaat te leggen en 20 minuutjes te bakken in de oven. Bereid je het liever van te voren, dat kan ook. Warm ze dan gewoon nog even 10 minuten op in de oven op 175 graden.
Lees hier hoe je Griekse tomaten tarte tatins maakt >>
Tomatenrisotto met nduja
De risotto maak je pas op het moment dat jullie het gaan eten. Als je risotto van te voren klaar maakt wordt het te gaar en zacht, dus dat kan helaas niet. Gelukkig duurt het maar zo'n 20 minuten om de risotto te koken, dus dat kan je prima na het voorgerecht doen. Zorg wel dat je alles alvast hebt afgewogen en gesneden, zodat je het eigenlijk alleen nog maar in de pan hoeft te doen.
Hier vind je het recept voor tomatenrisotto met nduja >>
Reactie plaatsen
Reacties