Groente menu (vegan)

Voor de week zonder vlees en zuivel besloot ik deze keer een menu te maken waarbij groenten de hoofdrol spelen. En dat betekent natuurlijk niet dat je alleen salades eet. Een plantaardig menu op basis van groenten kan mega veelzijdig zijn. Er zijn zoveel soorten groenten, dat je echt alle kanten op kan. Volgens mij kun je makkelijk nog 10 groente menu's bedenken, zonder dat het op elkaar gaat lijken.

Voor dit menu start je met auberginerolletjes gevuld met kruidige paddenstoelenpaté. Een lekker gerecht dat je nog extra smaak geeft door de aubergine te grillen met de sweet spicy sojasaus van Tomasu. Het hoofdgerecht is een Indische klassieker, namelijk gado gado. Eén van mijn favoriete gerechten, die bomvol groenten zit met een heerlijke pindasaus. Het wordt vaak met tofu gemaakt, maar wij houden meer van tempeh. Dus deze vegan gado gado serveer je met krokante tempeh. Ook het toetje maak je natuurlijk met groenten, namelijk wortel. Daar maak je een heerlijke sorbet van met een saus van ingemaakte sinaasappelschil.

KokenKoken

Ingrediënten voor 4 personen

Auberginerolletjes met kruidige paddenstoelenpaté
125 gr portobello's
125 gr champignons
Halve ui (of één kleintje)
1 teentje knoflook
Klein takje rozemarijn (+ extra voor garnering)
60 gr zonnebloempitten (+ extra voor garnering
0,75 tl verse tijm
0,75 tl verse peterselie
Rasp van een halve citroen
1 el edelgistvlokken
Snuf nootmuskaat
1 el olijfolie
1 aubergine
3 à 4 el Tomasu sweet spicy sojasaus
Handje granaatappelpitjes voor garnering
Peper en zout

Gado gado met krokante tempeh
500 gr sperziebonen
Halve spitskool
250 gr taugé
300 gr rijst
1 tl gehakte knoflook
1 tl gehakte gember

2 bosuitjes
Pindasaus
100 gr pindakaas
1 el ketjap manis
1 el sambal
21 tl gehakte gember
1 tl gehakte knoflook
100 ml kokosmelk (light)
100 ml sojamelk
Krokante tempeh
250 gr tempeh
1 sjalot
1 klein teentje knoflook
3 el ketjap manis
2 tl sambal
0,5 el citroensap
0,5 el gulan djawa
Cassave kroepoek en gezouten pinda's voor garnering

Wortelsorbet met sinaasappelsaus
120 gr suiker
35 gr dextrose (druivensuiker)
300 ml water
35 ml citroensap
300 ml wortelsap
Saus
1 handsinaasappel
30 gr suiker

(Vegan) slagroom voor erbij

TuinTuin

Aan de slag met dit vegan groente menu

Je kunt een deel van dit menu goed voorbereiden, maar doet de laatste dingen wel pas als jullie gaan eten. Zo bereid je de sorbet en saus gewoon 's ochtends of een dag van te voren. De paté kan je ook een dag van te voren al maken, maar je rolt het pas in de aubergine vlak voor het eten. Voor de gado gado kan je de pindasaus vast maken, de tempeh frituren en de groenten alvast snijden en voorkoken. De rest doe je nadat jullie het voorgerecht hebben gegeten.

Wortelsorbet met sinaasappelsaus

Begin dus met het toetje, dan hoef je die alleen nog op te scheppen tijdens je etentje. Zowel de sorbet als de saus zijn redelijk makkelijk en snel te maken. Je hebt wel een ijsmachine nodig voor de sorbet, daarin draai je in een half uurtje een mooi ijs van het wortelsap-mengsel. De saus bestaat maar uit 2 ingrediënten en kook je in 15 minuten klaar. Daarna heb je nog wel genoeg tijd nodig om het helemaal af te laten koelen, want als je saus te warm is smelt de sorbet.

Hier vind je het recept voor wortelsorbet >>

Auberginerolletjes met paddenstoelenpaté

Voor de auberginerolletjes kan je dus ook het meeste alvast voorbereiden. De paté van paddenstoelen kan je helemaal maken en als je de aubergine alvast in plakken snijdt (stap 8 van het recept), hoef je die een uurtje voor jullie gaan eten alleen nog te bakken, iets af te laten koelen en daarna de paté erin te rollen.

Lees hier hoe je auberginerolletjes met paddenstoelenpaté maakt >>

Gado gado met krokante tempeh

Ook voor het hoofdgercht kan je dus alvast wat voorbereidingen doen (t/m stap 6 van het recept), maar het bakken van de groenten en koken van de rijst doe je nadat jullie het voorgerecht hebben gegeten. Ondertussen kun je de tempeh opwarmen in de marinade. Alles bij elkaar duurt dat ongeveer een kwartiertje. Dat is een prima tijd tussen het voor- en hoofdgerecht toch?

Hier vind je het recept voor gado gado met krokante tempeh  >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.