Gado gado met krokante tempeh

Gepubliceerd op 5 maart 2024 om 06:46

Gado gado is een van mijn favoriete gerechten, toch stond deze nog niet op mijn blog. Voor dit vegan groenten menu was de keus voor het hoofdgerecht dus niet moeilijk: gado gado it is! Vaak maak ik er een eitje en kip bij, maar deze plantaardige variant met krokante tempeh is eigenlijk nog veel lekkerder. De tempeh zorgt, samen met cassave kroepoek en pinda's, voor lekker veel textuur in deze gado gado.

De pindasaus en tempeh zijn allebei lichtpittig en dat maakt het gerecht extra smaakvol. Maar, hou je niet van pittig? Voeg dan om te beginnen de helft van de sambal toe. Je kan dan altijd nog extra toevoegen als je het toch wat pittiger wilt.

Heb je weinig tijd, dan maak je dit gerecht op een makkelijke manier sneller klaar. Gebruik gedopte boontjes, voorgesneden kool en kant-en-klare pindasaus. Dat scheelt flink wat tijd.

KokenKoken

Ingrediënten voor 4 personen

500 gr sperziebonen
Halve spitskool
250 gr taugé
300 gr rijst
1 tl gehakte knoflook (uit een potje)
1 tl gehakte gember (uit een potje)
2 bosuitjes
Pindasaus
100 gr pindakaas
1 el ketjap manis
1 el sambal
2 tl gehakte gember (uit een potje)
1 tl gehakte knoflook (uit een potje)
100 ml kokosmelk (light)
100 ml sojamelk
Krokante tempeh
250 gr tempeh
1 sjalot
1 tl gehakte knoflook (uit een potje)
3 el ketjap manis
2 tl sambal
0,5 el citroensap
0,5 el gula djawa
Cassave kroepoek en gezouten pinda's voor garnering

Het recept voor vegan gado gado

  1. Snij de tempeh in plakken en vervolgens in dunne reepjes. Snipper ook alvast de sjalot.
  2. Snij de spitskool in reepjes en de bosui in schuine ringetjes. Dop de sperziebonen en snij in 3en, doe in een pan met heet water en kook 4 minuutjes. De boontjes hoeven nog niet gaar te zijn, want je gaat ze nog roerbakken. Spoel ze af met koud water.
  3. Verhit voor de pindasaus wat olie in een sauspannetje en fruit de knoflook, gember en sambal een minuutje aan.
  4. Voeg de pindakaas toe en roer goed door, roer dan ook de ketjap erdoor. Als laatste voeg je de kokosmelk en sojadrink toe. Laat het zachtjes inkoken. Voor gado gado mag de pindasaus redelijk vloeibaar blijven, maar bepaal gewoon zelf hoe dik je hem wilt. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verhit een flinke laag olie in een hapjespan of koekenpan met hoge rand voor de tempeh. Het is heet genoeg als het meteen zachtjes begint te bubbelen als je er een stukje tempeh indoopt.
  6. Frituur de tempeh in 5 à 6 minuten lichtbruin en krokant. Eventueel in delen, als niet alles tegelijk in de pan past. Schep met een schuimspaan in een kom met keukenpapier en bestrooi met een beetje zout.
  7. Kook de rijst volgens de beschrijving op de verpakking en laat met de deksel op de pan staan.
  8. Verhit een klein beetje olie in een hapjespan of koekenpan en fruit de knoflook en sjalot voor de tempeh een minuutje aan. Roer dan de sambal erdoor.
  9. Voeg de ketjap manis, gula djawa en het citroensap toe, laat zachtjes inkoken op middelhoog vuur. Als het sticky wordt roer je de krokante tempeh erdoor. Laat op laag vuur staan tot jullie gaan eten.
  10. Verhit in een wok een beetje olie en fruit de knoflook en gember voor de groenten aan, voeg de spitskool toe en roerbak een paar minuten. Voeg dan de sperziebonen toe en bak nog een paar minuten, alles bij elkaar 5 tot 10 minuten, afhankelijk van hoe gaar je het wilt. Als laatste doe je de bosui en taugé in de pan en bak je het nog 1 minuut.
  11. Schep de groenten, rijst en tempeh in diepe borden. Besprenkel met wat pindasaus en garneer met casave kroepoek en gezouten pinda's. Serveer de rest van de pindasaus er los bij.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze lekkere toetjes na de gado gado:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.