Midden-Oosterse rundstoof met kikkererwten en abrikozen

Gepubliceerd op 20 februari 2024 om 06:45

Stoofpotjes zijn wat mij betreft echt comfortfood. Ik hou van stoofvlees en maak het regelmatig, zoals deze kimchi stoofpot, Aziatische varkenswangen of Guinness pie. Zeker nu ik een multicooker heb met slow- en pressurecook functie staat er nog vaker stoofvlees op tafel. Deze variant maakte ik eigenlijk niet voor op m'n blog, maar hij was zo lekker dat ik 'm toch met jullie deel.

Hij is op smaak gebracht met ras el hanout en er zitten gedroogde abrikozen in. Toen ik de slowcooker open maakte kwam er daardoor een heerlijke kruidige, zoete geur tevoorschijn. Eigenlijk moet je dit dus gewoon in een stoofpan op het fornuis maken, zodat je die lucht de hele middag ruikt. Heerlijk! Maar zo'n slowcooker maakt het vlees wel extra mals en je hebt er helemaal geen omkijken naar. Ook wel handig dus...

Omdat er altijd nogal weinig vlees overblijft als je het stooft gebruik ik altijd veel vlees in stoofpotjes. Deze keer verving ik een deel van het vlees voor kikkererwten. Zo heb je nog steeds een heerlijke stoofpot, maar gebruik je een stuk minder vlees. En die kikkererwten zijn ook nog lekker gezond.

DierDier

Ingrediënten voor ca. 3 personen

100 gr gedroogde kikkererwten
300 gr sukadelapjes
1 el bloem
2 knoflooktenen
1 grote ui
Half chilipepertje
100 gr gedroogde abrikozen
1 aubergine
1,5 el ras el hanout
1 el tomatenpuree
2 tomaten
400 ml runderbouillon
Paar takjes koriander en peterselie
100 gr erwten
Platbrood voor erbij (gekocht of zelf gemaakt)

Zo maak je deze Midden-Oosterse rundstoof

  1. Doe een avond van te voren de kikkererwten in een kom met ruim koud water en laat een nacht weken.
  2. Snij de sukadelappen in blokjes en bestrooi met wat peper en zout en de bloem. Hussel goed door elkaar zodat al het vlees goed bedekt is.
  3. Snipper de ui, snij de knoflook en chilipeper fijn. Snij de abrikozen in reepjes en de aubergine en tomaten in blokjes.
  4. Verhit wat olie in een (stoof)pan en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten goed aan.
  5. Voeg de knoflook, ui, peper en abrikozen toe, bak een minuut mee en voeg dan de ras el hanout en tomatenpuree toe en bak ook een minuut.
  6. Doe de aubergine in de pan en roer goed door, bak een paar minuten.
  7. Giet de kikkererwten af en voeg samen met de tomatenblokjes toe. Roer alles weer goed door.
    Als je een slowcooker gebruikt kun je alles daar nu in doen, zo niet dan laat je het gewoon in de pan zitten.
  8. Leg de peterselie en koriandertakjes erop en giet de runderbouillon erbij. Laat in de slowcooker ongeveer 7,5 uur stoven. In een pan stoof je het op laag vuur minimaal 4 uur, het liefst 5 à 6 uur. Roer het af en toe door en voeg eventueel wat water toe als het te droog wordt.
  9. Als het klaar is, haal je de deksel van de pan/slowcooker en voeg de erwten toe, laat die nog even een paar minuten opwarmen.
    Bij de slowcooker is het nodig om het mengsel nog even in te koken, voeg eventueel een mengsel van maizena en koud water toe om dat te versnellen.
  10. Schep in diepe borden en serveer samen met wat platbrood (lekker om mee te dopen).

Eet smakelijk!

Serveer een lekker toetje na de rundstoof:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.