Ja, dit blog draait natuurlijk om de 3 gangen menu's. Maar ik kook en bak ook regelmatig gerechten die niet direct in een menu thuishoren en die toch te lekker zijn om niet te delen. De recepten van die gerechten vind je hier. 

Zweedse fika

Vandaag heb ik 3 recepten voor bij de Zweedse fika voor je. Fika zelf is geen recept, maar eigenlijk een soort koffiepauze. Daarbij wordt dan vaak een lekker koekje of gebakje gegeten. Mijn vorige werkgever was Zweeds en daar stond bij internationale meetings vaak rond half 11 fika op de planning, een korte pauze met een zoet tussendoortje. En lekkere zoete recepten hebben ze genoeg in Zweden, ik koos er 3 uit:

Lees meer »

Focaccia di recco

Deze focaccia di recco is totaal anders dan de traditionele variant. Het komt uit de Italiaanse streek Ligurië en wordt gemaakt zonder gist. Daardoor blijft het heel dun, een soort platbrood of zelfs zo dun en krokant als een cracker. Je vult het met kaas, waardoor het lekker smeuïg wordt. Een heerlijk snack voor bij de borrel of eet het als lunch met een salade erbij.

Lees meer »

Bananenpannenkoekjes met anijs en peer

Geen voor- of hoofdgerecht vandaag, maar een heerlijk ontbijtje. Bananenpannenkoekjes met anijs. En waarom ik hier, als anijsliefhebber, niet eerder aan gedacht heb snap ik zelf ook niet. In de meeste recepten voor bananenpannenkoekjes wordt kaneel gebruikt, maar die kan je natuurlijk gewoon vervangen voor anijspoeder en je pannenkoekjes worden nog lekkerder!

Lees meer »

Chocoladeslof met frambozen

Deze slof zit bomvol chocolade. Je maakt niet alleen het deeg met cacao, je vult hem ook met chocolade-banketbakkersroom en bovenop zit witte chocolade slagroom. Er tussenin zit nog een heerlijke gelei van frambozen, lekker fris en fruitig tussen alle chocola. Alles bij elkaar een heerlijk gebakje waar je sowieso meer van wil!

Lees meer »

Gezondere appelcake met moerbeien

Zin in een lekker zoet tussendoortje, maar wel zo gezond mogelijk? Bak dan eens deze cake op basis van appel- en moerbeienmoes. Het vervangen van een deel van het bloem voor volkorenmeel zorgt voor wat extra vezels. En je kan hem maken zonder enige suiker toe te voegen. Voeg wat rozijntjes toe voor extra smaak en zoetigheid. Of doe er blokjes appel in. Zo heb je een lekkere snack zonder geraffineerde suiker. 

Lees meer »

Monchoutaart met chocoladebodem en kersen

Monchoutaart is al jaren een van mijn favoriete taarten. Vroeger maakte ik het uit een pakje, maar dat is nergens voor nodig. Je hebt helemaal geen gekke ingrediënten nodig om helemaal zelf Monchoutaart te maken. Gewoon Monchou, slagroom, suiker, klopfix en basterdsuiker, dat kan je bij iedere supermarkt kopen.

Lees meer »

Kip kerrie pasteitjes

Bladerdeeg is altijd een fijn ingrediënt om lekkere hapjes, gebak en broodjes mee te maken. Je kan er alle kanten mee op, van zoet tot hartig en van klein tot groot. En het is ook echt niet nodig om altijd zelf bladerdeeg te maken, ik heb eigenlijk altijd wat diepvriesbladerdeeg op voorraad.

Lees meer »

Gemarineerde manchego

Wil je de vrijdagmiddagborrel naar een hoger niveau brengen? Dan bedoel ik niet dat je heel serieuze gesprekken hoeft te gaan voeren, ik heb het natuurlijk gewoon over de borrelhapjes. Want je borrel wordt een stuk lekkerder als je de standaard blokjes kaas vervangt voor deze gemarineerde manchego.

Lees meer »

Blauwe bessen cake met fudge

Zin om wat lekkers te bakken? Dan is deze cake met blauwe bessen een heerlijke, zoete blauwe bessen fudge een goed idee. De cake maak je op basis van gebruinde boter, dat geeft een extra volle, beetje notige smaak. Verder is het eigenlijk gewoon een standaard cake. Maar die laag glanzende, paarse fudge zorgt ervoor dat hij er prachtig uitziet, vind je ook niet!?

Lees meer »

Friese kersttaart

Ziet deze taart er niet heerlijk uit!? Dat vond ik dus ook toen ik hem tegen kwam in een oude bak encyclopedie uit 1995. Ik wilde hem meteen gaan maken, maar zag daarna pas dat het blijkbaar een kersttaart is. Helaas stond er verder geen uitleg bij en op internet kon ik ook niks vinden over deze Friese kersttaart. Dus of hij in Friesland echt met kerst gemaakt wordt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat hij midden in de zomer ook gewoon heel lekker is, dus wacht vooral niet tot de kerst om deze taart te gaan maken!

Lees meer »

Bliss balls kokos-kardemom

Waarom Bliss balls, bliss balls heten weet ik niet. Ik weet wel dat ze megalekker zijn en een goede vervanger van koekjes als tussendoortjes. Niet megagezond, maar een stuk voedzamer dan koekjes en ze geven ook langer een verzadigd gevoel. Deze variant is lekker zomers dankzij de kokos en kardemom. Die laatste geeft een heerlijke citrusachtige smaak.

Lees meer »
KokenKoken