Voor de zoetekauwen en karamelliefhebbers! Een heerlijke taart van harde wenerdeeg met een goede, dikke laag fudge erin. En niet zomaar fudge, maar fudge met miso erin. Dat zorgt voor een goede balans van zoet en een beetje umami.
Besprenkel de taart met nog wat gesmolten echt pure chocola en strooi er wat zout overheen. Dan heb je een perfecte combi van lichtbitter, zoet, zout en umami. De taart is behoorlijk vullend, maar toch is het lastig om het bij 1 puntje te houden.
Eet ‘m trouwens gewoon met de hand, want netjes met een vorkje is lastig. Het wordt dan vooral een beetje een plakkerige bende, dus lekker uit het vuistje is mijn advies 😊
Ingrediënten voor 1 taart (24 cm)
Bodem
300 gr bloem
200 gr roomboter
100 gr lichtbruine basterdsuiker
1 tl vanille extract of een half vanillestokje
Blindbakbonen
Miso fudge
1 blikje gecondenseerde melk
450 gr lichtbruine basterdsuiker
125 ml volle melk
125 gr boter
50 gr miso
Garnering
75 gr extra pure chocola
Flinke snuf grof zeezout
Zo maak je deze miso fudge taart
- Neem een taartvorm van ca. 24 cm, vet in met een beetje boter en bedek met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (boven/onderwarmte).
- Kneed van alle ingrediënten voor de bodem een soepel deeg. Je kan dit met de hand doen, dan wordt de boter wat zachter en moet het deeg een half uur de koelkast in om wat steviger te worden. Je kan het deeg ook met een platte klopper in je keukenmachine mengen, dan wordt het minder warm en kun je het meteen uitrollen.
- Rol het deeg uit tot ca. 5 mm dikte en leg in de taartvorm. Snij uitstekende randen eraf en prik wat gaten in de bodem met een vork.
- Leg een stuk bakpapier over het deeg en vul het met blindbakbonen, of ongekookte rijst of bonen.
- Bak de bodem 20 tot 25 minuten in de oven. Verwijder dan de blindbakbonen en het bakpapier. Bak nog ongeveer 10 minuten en laat daarna helemaal afkoelen.
- Doe voor de fudge alle ingrediënten in een pan en breng roerend aan de kook. Meet de temperatuur en zorg dat het tussen de 110 en 114 graden is.
- Laat dan 10 minuten koken en blijf ondertussen steeds roeren. Haal na 10 minuten van het vuur en laat 2 minuten afkoelen.
- Roer het daarna met een garde nog één minuut lang goed door. Giet dan in de taartbodem.
- Laat minimaal 2 uur afkoelen op kamertemperatuur,
- Hak de chocola in stukjes en doe in een waterbestendige kom. Zet op een pan met heet (niet kokend) water en laat de chocola smelten.
- Sprenkel de chocola over de miso en bestrooi met wat zeetzout.
- Zet in de koelkast en laat nog zeker een uur afkoelen en opstijven.
- Snij in smalle punten en eet uit de hand.
Eet smakelijk!
Nog meer zin om te bakken? Probeer ook eens een van deze recepten: