Arretjescake met shortbread en Baileys

Gepubliceerd op 30 december 2024 om 15:15

Arretjescake is een lekker en makkelijk gebakje om zelf te maken. Eigenlijk heb je er geen oven voor nodig, het bestaat uit koekjes, boter, cacao en chocola. Eigenlijk hoort er ook nog een rauw ei in, maar die sla ik altijd over. Je maakt een heerlijk smeuïg chocolade mengsel en daar roer je knapperige koekjes door, heerlijk!

Met dit recept geef je de arretjescake een upgrade door zelfgebakken shortbread te gebruiken en Baileys toe te voegen. Het is wel wat meer werk, want je moet zelf de koekjes bakken. Maar shortbread is heel makkelijk te maken en zeker de moeite waard. En Baileys combineert natuurlijk perfect met chocola. Het idee voor deze arretjescake kwam dan ook in mijn hoofd toen ik warme chocolademelk met slagroom en Baileys dronk. Dus qua smaken gaat dit ook helemaal goed 😋

Ingrediënten voor 1 cake (of 5 kleintjes)

100 gr melkchocola
100 gr pure chocola
145 gr boter
50 gr donkerbruine basterdsuiker
Half vanillestokje
50 gr cacaopoeder
90 ml Baileys
Shortbread
150 gr boter (kamertemperatuur)
75 gr suiker
0,25 tl zout
150 gr bloem
75 gr amandelmeel

Je kan 1 normale cake maken met deze ingrediënten, of maak 5 kleintjes om uit de delen. In totaal zijn het ongeveer 10 porties, want arretjescake is wel heel vullend.

KokenKoken

Aan de slag met deze arretjescake

  1. Je maakt als eerste het shortbread, deze moet helemaal afkoelen voor je hem kan gebruiken in de arretjescake. Vet een bakvorm in van ca. 20 x 23cm en bedek de bodem en in ieder geval 2 randen met een stuk bakpapier.
  2. Meng de boter, suiker en het zout door elkaar. Voeg de bloem en het amandelmeel toe en kneed tot een deeg.
  3. Druk in de bakvorm en maak de bovenkant zo glad mogelijk. Dek af met folie en zet een uur in de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden (boven/onderwarmte).
  4. Prik na een uur met een vork gaatjes in het deeg en bak het shortbread in 30 tot 35 minuten gaar en goudbruin.
  5. Snij na het bakken direct in ongeveer 18 langwerpige koekjes. Laat zo’n 10 minuten afkoelen in de vorm, trek er dan uit aan het bakpapier en laat helemaal afkoelen op een rooster.
  6. Bereid voor de arretjescake een cakevorm van ca.23 cm voor (of 5 kleinere vormpjes) door in te vetten en daarna te bedekken met bakpapier.
  7. Hak de chocola voor de arretjescake in stukjes en smelt au-bain-marie (in een schaal boven een pan heet water).
  8. Doe de boter in een andere pan. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe zowel het merg als het stokje bij de boter. Voeg ook de suiker en Baileys toe en laat rustig smelten.
  9. Snij ondertussen ongeveer 165 gram van de shortbread koekjes in stukjes.
  10. Haal, als de boter gesmolten is, het vanillestokje eruit en roer dan het cacaopoeder erdoor. Voeg dan de gesmolten chocola toe en meng alles goed door elkaar.
  11. Roer als laatste heel voorzichtig de stukjes shortbread erdoor.
  12. Giet het mengsel in de vorm, tik de vorm een paar keer op het aanrecht om eventuele luchtbellen eruit te krijgen en druk het zachtjes aan. Dek af en zet tenminste 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  13. Snij in plakken of blokjes en serveer met een lekker kopje thee.

Eet smakelijk!


Chocolade liefhebber? Probeer dan ook eens een van deze recepten: