Vegan chococake met pate de fruit

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 07:00

Vegan bakken vind ik altijd een hele uitdaging, alle bekende ingrediënten kunnen niet gebruikt worden en meestal mislukt het eerst 2 keer. Daarom besloot ik de patisserie clinic vegan pastry te volgen bij de Horeca Academie. Een goed idee, want ik leerde onder andere deze mega lekkere plantaardige chocoladecake te maken. Hij is heerlijk smeuïg en net zo lekker als een traditionele chocolade cake.

Je vult de cake met pate de fruit. Dat komt traditioneel uit de Franse patisserie en is eigenlijk een soort snoepje van fruitpuree. Letterlijk vertaald betekent het 'deeg van fruit', in dit geval van mango en passievrucht puree. Je kookt het in met suiker, pectine, glucose en citroenzuur en laat het daarna afkoelen en opstijven. Je kan het vervolgens in stukjes snijden en door fijne suiker rollen, zodat je snoepjes hebt. Maar je kan het dus ook als vulling gebruiken voor cake, taart of ander gebak.

De cake wordt ingesmeerd met een vegan chocolade frosting die het nog lekkerder en smeuïger maakt. Een aanrader om ook voor andere gebak te gebruiken, zoals op een bananenbrood of bij muffins.

Ingrediënten voor 1 cake (25 cm)

Chocolade cake

120 ml ongezoete sojamelk
0,5 el natuurazijn
90 ml ongezoete appelmoes
60 ml espresso of koffielikeur (ik gebruikte Tia Maria)
60 ml gesmolten kokosolie
0,5 tl vanille extract
140 gr patentbloem
125 gr suiker
55 gr cacaopoeder
4 gr bakpoeder
4 gr baksoda
0,25 tl zout
Cakevorm van 25 cm lang

Pate de fruit

175 mango puree
100 passievrucht puree
275 gr fijne suiker
8,5 gr pectine
85 gr vloeibare glucose
2 gr citroenzuur
Extra fijne suiker voor de afwerking
Temperatuurmeter

Dit zijn geen alledaagse ingrediënten, maar online kun je ze makkelijk vinden, bv bij Baktotaal Bouwhuis.

Frosting

110 gr ongezouten plantaardige roomboter op kamertemperatuur
140 gr poedersuiker
45 gr cacoapoeder
40 ml ongezoete sojamelk
0,5 tl vanille extract
60 gr gesmolten pure chocola (minimaal 70%)

Munt en geraspte chocola te garnering

KokenKoken

Zo maak je vegan chococake met pate de fruit

  1. Start met de pate de fruit, leg daarvoor een bakplaat of schaal klaar die ongeveer het dubbele formaat van de cakevorm heeft en bedek de bodem en randen met bakpapier.
  2. Doe nu beide soort fruitpuree in een pan en breng aan de kook.
  3. Roer ondertussen 50 gram suiker door de pectine en voeg dit al roerend aan het kokende fruitmengsel toe.
  4. Breng weer aan de kook en voeg de helft van de resterende suiker toe. Wacht tot het opnieuw kookt en roer dan de rest van de suiker erdoor.
  5. Zodra het weer kookt voeg je de glucose toe. Breng op laag vuur aan de kook en warm op tot 106 à 107 graden. Let op dat het onderin de pan heter is dan bovenin, dus zorg dat het ook bovenin heet genoeg is, anders bindt het niet goed.
  6. Roer het citroenzuur erdoor en haal van het vuur. Giet in de vorm die je klaar hebt gezet en laat op kamertemperatuur afkoelen.
  7. Als het is afgekoeld en opgestijfd snij je een stuk af met een iets kleiner formaat dan de cakevorm.
  8. De rest snij je in blokjes, haal door de fijne suiker, zodat je een soort snoepjes krijgt.
  9. Tijdens het afkoelen van de pate de fruit kun je starten met de cake. Zet je cakevorm klaar en bedek de bodem en korte kanten meet een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  10. Giet als eerste de sojamelk in een kom en roer de azijn erdoor, dit gaat nu klonteren en wordt een soort vegan karnemelk.
  11. Zet een andere kom klaar met een zeef en zeef alle droge ingrediënten (patentbloem, suiker, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda, zout) in de kom. Roer door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
  12. Voeg alle natte ingrediënten toe aan het melk mengsel, roer goed door en giet dan in het kuiltje bij de droge ingrediënten.
  13. Meng goed door tot een egale massa, maar stop met roeren zodra het egaal is. Het resultaat wordt minder als je te lang door roert.
  14. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 30 tot 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Als je er een satéprikker insteekt en deze komt er schoon uit, is de cake klaar. Zet op een rek of rooster en laat in de vorm afkoelen.
  15. Maak ondertussen de frosting. Hak daarvoor de chocola fijn en smelt au-bain-marie, laat daarna iets afkoelen.

16. Doe de boter in een kom en mix met een elektrische mixer luchtig en wat lichter van kleur. Voeg de poedersuiker en het cacaopoeder toe en mix rustig door elkaar.
17. Voeg de sojamelk en het vanille extract al mixend toe op middelmatige snelheid. Als het goed gemengd is giet je de chocolade erbij, deze moet niet meer al te heet zijn maar nog wel vloeibaar.
18. Verhoog de snelheid van de mixer en mix tot alles goed gemengd is. Zet op een koele plek, maar niet in de koelkast.
19. Haal de cake uit de cakevorm en wacht tot het helemaal is afgekoeld. Pas dan snij je de cake over de lengte doormidden. Snij eventueel ook de bovenkant eraf, zodat deze mooi recht is.
20. Smeer een dun laagje frosting over de doorgesneden kanten van de cake. Leg op de onderste helft de plak pate de fruit en leg daar de bovenste helft van de cake op.
21. Smeer de zijkanten en bovenkant nu in met de frosting, strijk glad met een paletmes.
22. Garneer de cake met de pate de fruit blokjes en met wat fijn gehakte munt en geraspte chocola.

Eet smakelijk!


Meer lekkere vegan baksels: