Drie keer in scheepsrecht! Dat gold in ieder geval voor deze vegan hazelnoottaart. Helaas waren mijn pogingen voor vegan hazelnootschuimgebak minder succesvol, dat heb ik voor nu maar even opgegeven. Gelukkig is deze hazelnoottaart een heel goed alternatief!
De cake is stevig, maar wel luchtig dankzij opgeklopte aquafaba. De toevoeging van wat lijnzaad, geweekt in sojamelk zorgde er bij de derde poging voor dat de cake niet uit elkaar viel. Een deel van de bloem is vervangen door fijngemalen hazelnoten, wat een lekkere smaakt geeft aan de cake. Op de cake zit een smeuïge laag mokka-botercrème. Met daarbovenop nog een laag vegan slagroom, gemaakt van 'Alpro Whipping'. De crunchy nougatine op de zijkant maakt het nog lekkerder.
Al met al waren alle pogingen de moeite waard om uiteindelijk deze lekkere taart te maken 😊
Ingrediënten voor 1 taart van 20 cm
125 gr plantaardige boter (op kamertemperatuur)
125 gr suiker
125 gr bloem
75 gr hazelnoten
Snuf zout
15 gr bakpoeder
25 gr lijnzaad
40 ml plantaardige melk
100 ml aquafaba
1 el citroensap
Botercrème
100 ml espresso
30 gr suiker
250 gr plantaardige roomboter (op kamertemperatuur)
60 gr poedersuiker
Slagroom
250 ml Alpro whipping
2 el suiker
Nougatine
Zo maak je de vegan hazelnoottaart
- Maak eerste de botercreme, meng daarvoor de espresso met de suiker en kook al roerend in tot ongeveer 70 ml. Laat afkoelen.
- Klop de boter romig met de poedersuiker in ongeveer 5 minuten en giet heel langzaam, al kloppend, de zoete espresso erbij. Zet de botercrème in de koelkast terwijl je de cake maakt.
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Klop de boter met de suiker in ongeveer 5 minuten romig en luchtig.
- Doe het lijnzaad in een schaaltje voeg de melk eraan toe, zet even apart.
- Maal ondertussen de hazelnoten fijn in een blender of keukenmachine en meng met de bloem, het bakpoeder en een snuf zout.
- Mix het lijnzaad mengsel door de boter en daarna het bloemmengsel.
- Klop dan de aquafaba met de citroensap tot stijve pieken en schep voorzichtig door het beslag.
- Bedek de bodem van een springvorm van 20 met bakpapier en vet de vorm in met boter of olie.
- Giet het beslag erin en bak de taart in 45 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen en haal tegelijk de botercrème weer uit de koelkast, zodat deze wel smeerbaar is.
- Als de cake helemaal is afgekoeld smeer je de bovenkant en zijkanten in met ongeveer twee derde van de botercrème. Bedek de zijkant met de nougatine. Zet de taart daarna even in de koelkast.
- Klop de Alpro whipping samen met de suiker stijf, deze blijft wel iets slapper dan normale slagroom. Als het redelijk stijf is voeg je de rest van botercrème eraan toe. Blijf kloppen tot het goed gemengd is.
- Doe de room in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en bedek de taart met slagroomtoeven.
- Decoreer met wat hazelnoten, nougatine en eventueel wat chocola.
Reactie plaatsen
Reacties