Deze focaccia di recco is totaal anders dan de traditionele variant. Het komt uit de Italiaanse streek Ligurië en wordt gemaakt zonder gist. Daardoor blijft het heel dun, een soort platbrood of zelfs zo dun en krokant als een cracker. Je vult het met kaas, waardoor het lekker smeuïg wordt. Een heerlijk snack voor bij de borrel of eet het als lunch met een salade erbij.
Je maakt het deeg met maar 4 simpele ingrediënten. Het liefst gebruik je Italiaanse typo 00 bloem, maar met gewone bloem kan het ook. Traditioneel wordt er stracchino gebruikt als kaas, maar die is in Nederland niet echt makkelijk te krijgen. Ik gebruikte daarom taleggio, die is wat sterker van smaak, maar dat vonden wij juist wel heel lekker.
Zo maak je focaccia di recco
- Roer het water, de olijfolie en het zout door elkaar. Voeg de bloem toe en meng alles door elkaar.
- Kneed in 5 tot 10 minuten tot een soepel deeg. Maak er een bal van, smeer in met een dun laagje olie en leg in een kom. Dek de kom af met wat folie en laat één tot twee uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 240 tot 250 graden (hetelucht).
- Verdeel het deeg in 2 even grote delen. Rol een helft uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 2 mm dik.
- Leg op een bakplaat met bakpapier en verdeel de kaas erover heen. Laat een klein stukje langs de randen vrij.
- Rol nu het tweede deel van het deeg ook uit tot een even grote lap van 2 mm dik. Snij er met een klein scherp mesje sneetjes in.
- Leg bovenop het deeg met de kaas en vouw de randjes dicht, druk goed aan zodat de kaas er niet uit kan lekken langs de randen.
- Bestrijk het deeg met een laagje extra vierge olijfolie en bestrooi met een beetje grof zout.
- Schuif in de hete oven en bak in 13 tot 15 minuten gaar.
- Snij na het bakken direct in stukken en serveer meteen terwijl het nog warm is en de kaas lekker gesmolten.
Eet smakelijk!
Meer lekkere recepten voor bij de borrel:
Reactie plaatsen
Reacties