Tomaten tarte tatins op z'n Grieks

Deze hartige, eenpersoons tarte tatins van tomaat zijn een heerlijk voorgerecht! Je bereidt het supersnel voor in zo'n 10 minuten en daarna zet je ze in de oven en hoef je alleen nog 20 minuten te wachten tot ze klaar zijn. Garneer met feta en een beetje peterselie en eet ze warm. Ik maakte ze als voorgerecht bij dit tomaten menu, maar je kan ze ook serveren bij een soep of salade en er een hoofdgerecht van maken.

De ingrediëntenlijst lijkt misschien wat lang, maar dat zijn vooral de kruiden. Je kan er ook voor kiezen om een kant-en-klaar kruidenmengsel te gebruiken, dan ben je nog sneller klaar en wordt het aantal ingrediënten meer dan gehalveerd. En als je juist wat tijd over hebt, kun je ervoor kiezen om zelf bladerdeeg te maken, volgens het recept van deze tompoucen. Dan worden ze nog lekkerder!

Ingrediënten voor 4 arte tatins

4 blaadjes bladerdeeg
2 grote tomaten
Halve ui
2 el honing
1,5 tl oregano
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflook
0,5 tl tijm
0,5 tl zout
0,5 tl uipoeder
0,25 tl chilipooeder
30 gr feta
2 tl olijfolie
1 ei
Paar takjes peterselie

Aan de slag met deze Griekse tomaten tarte tatins

  1. Laat het bladerdeeg ontdooien onder een vochtige theedoek en verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
  2. Meng de oregano, komijn, paprikapoeder, knoflook, tijm, het zout, uipoeder en chilipooeder door elkaar.
  3. Snij de ui in halve ringen en halveer de tomaten, verwijder eventueel de steelaanzet.
  4. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (plak eventueel vast met een beetje boter). Sprenkel de honing en olijfolie er in 4 delen op.
  5. Schep op ieder deel een halve tl kruiden (je houdt wat kruiden over), en meng de honing, olijfolie en kruiden met een lepeltje door elkaar. Zorg dat het geen groter oppervlak krijgt dan de doorsnee van de tomaten.
  6. Leg de tomaten erop met de snijkant naar beneden en leg daar het bladerdeeg overheen.
  7. Vouw het bladerdeeg goed over de tomaat heen, zodat er geen lucht meer tussen zit en druk de randen aan op de bakplaat.
  8. Prik met een vork wat gaatjes bovenin het bladerdeeg. Kluts het ei los en bestrijk de tarte tatins ermee.
  9. Zet in de oven en bak in 20 minuten gaar. Het vocht dat er onder uit stroomt kan verbranden, maar dat is niet erg.
  10. Laat de tarte tatins na het bakken even 5 minuten afkoelen, gebruik dan een spatel of iets van een taartschep om ze om te draaien en leg ze op bordjes.
  11. Verkruimel de feta erover en garneer met een beetje peterselie. Serveer warm.

Eet smakelijk!

Films en seriesFilms en series

Combineer de tarte tatins met een van deze hoofdgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.