Deze krokante polenta met nduja dip is een heerlijk smaakvol voorgerechtje. De polenta heb ik redelijk neutraal gehouden, want die dip zit al barstensvol smaak. Nduja is namelijk een zeer pikante smeerbare salami uit Italië, waardoor je eigenlijk zonder moeite een smaakvolle dip maakt. Pas wel even op met de hoeveelheid, vanwege de pittigheid. Die trouwens dan wel weer perfect samengaat met het zoetige van de gegrilde paprika's.
En dan nog even over de polenta, die maak je krokant door te frituren of door het te bakken in de oven. Wordt allebei erg lekker, maar mijn voorkeur gaat uit naar de oven. Tijdens het frituren spetterde de olie namelijk nogal door het vocht in de polenta en dat gaf nogal wat troep. Het bakken in de oven duurt wel wat langer (30 minuten tov 4 porties 2 minuten frituren), maar geeft geen troep en ondertussen heb je je handen vrij om wat anders te doen. Beide manieren staan omschreven in het recept, dus doe vooral wat jou het handigste en lekkerste lijkt!
Ingrediënten voor 4 personen
150 gr polenta
200 ml melk
400 ml water
20 gr boter
0,5 tl zout
0,5 tl oregano
0,5 tl pikant paprikapoeder
Nduja dip
400 gr gegrilde paprika's (pot, uitlekgewicht)
100 tot 150 gr nduja
100 gr parmezaan
2 tenen knoflook
Zout naar smaak
Paar blaadjes basilicum
Aan de slag met deze krokante polenta met nduja dip
- Vet een bakplaat iets in en bedek met een stuk huishoudfolie.
- Doe de melk, boter, het water, zout, paprikapoeder en de oregano in een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur zachter en giet, terwijl je roert, geleidelijk de polenta erbij.
- Kook de polenta in 5 tot 10 minuten zacht (afhankelijk van wat er op de verpakking van jouw polenta staat). Blijf de hele tijd roeren.
- Giet de polenta, als het zacht is, op de bakplaat en spreid uit tot een dikte van ca. een halve centimeter. Zet in de koelkast en laat minimaal een uur goed afkoelen en stevig worden.
- Maal ondertussen de paprika's met de knoflook en nduja tot een dikke saus in een blender of keukenmachine.
- Rasp de parmezaan en meng ongeveer 80 gram door de dip, breng op smaak met zout en verdeel over 4 kleine ovenschaaltjes (of 1 grote). Strooi de rest van de parmezaan eroverheen.
- Snij de blaadjes van de basilicum alvast fijn.
- Haal de polenta uit de oven en snij in vierkante stukken van ca. 3 cm.
- Voor in de oven: verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht), bestrijk de polenta aan beide kanten met wat (olijf)olie) en leg op een bakplaat met bakpapier. Bak in 30 minuten krokant in de oven, draai halverwege om. Zet de laatste 10 minuten de nduja dip erbij, zodat de kaas smelt.
- Om te frituren: verhit een laag zonnebloemolie in een hapjespan tot 180 graden. Leg de polentaplakken erin en frituur beide kanten één minuut. Laat uitlekken op bakpapier. Frituur niet alles tegelijk, want dan koelt de olie teveel af. Doe het ongeveer in 4 porties.
Bak ondertussen de nduja dip 10 minuten in de oven op 180 graden. - Bestrooi de nduja dip met de basilicum en serveer warm samen met de krokante polenta.
Eet smakelijk!
Maak de krokante polenta met nduja dip als voorgerecht van dit polenta menu. Of combineer het met een van deze hoofdgerechten:
Reactie plaatsen
Reacties