Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wist je dat polenta mega veelzijdig is? Je kan dit Italiaanse maismeel gewoon koken en als een soort puree serveren, bijvoorbeeld met een lekkere ragu. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, bak het in de oven, frituur het of bak er een heerlijke cake mee. Daarnaast kan je het op allerlei verschillende manieren op smaak brengen. Roer er kruiden, specerijen en verschillende soorten kaas door om steeds weer een andere lekkere smaak te maken.

Voor dit menu ga je op drie manieren aan de slag met polenta. Als eerste frituur je blokjes polenta, zodat het lekker knapperig wordt. Die krokante stukjes serveer je met een lekker pittige dip van gegrilde paprika en nduja, een pittige smeerbare salami uit Italië. Daarna tover je de polenta om tot een Mexicaans gerecht door er een traybake van te maken met cheddar, jalapeno's, rode ui, cherrytomaten en avocado. Erg lekker!

Je sluit het etentje af met polenta vijgencake, een heerlijke brosse cake met stukjes gedroogde vijg en mandarijnrasp. Die maak je af met een zoete karamel van dadels. Wat stiekem helemaal geen karamel is, want je gebruikt alleen dadels en amandeldrink om het te maken en geen suiker. Serveer met een bolletje ijs en je toetje is compleet.

Ingrediënten voor 4 personen

Krokante polenta met nduja dip
150 gr polenta
200 ml melk
400 ml water
20 gr boter
0,5 tl zout
0,5 tl oregano
0,5 tl pikant paprikapoeder
Nduja dip
400 gr gegrilde paprika's (pot, uitlekgewicht)
100 tot 150 gr nduja
100 gr parmezaan
2 tenen knoflook
Zout naar smaak
Paar blaadjes basilicum

Mexican style polenta traybake
250 gr polenta
1,25 ltr water
0,25 tl knoflookpoeder
0,5 tl komijnpoeder
0,5 tl korianderpoeder
0,5 tl gerookt paprikapoeder
0,25 tl chilipoeder
100 gr cheddar
1 tot 1,5 el jalapenopepers (potje)
2 eieren
1 rode ui
125 gr cherrytomaten
1 avocado
Sap halve limoen
Salade voor erbij
Ovenschaal van ca. 30 x 22 cm

Polenta vijgencake met dadelkaramel
375 gr suiker
175 gr polenta
425 ml melk
125 gr boter (kamertemperatuur)
2 eieren
240 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr gedroogde vijgen
1 tl vanille extract
Rasp van 2 mandarijnen of van 1 sinaasappel
100 ml amandelmelk
200 gr ontpitte dadels
4 bolletjes ijs voor erbij
Taartvorm van 20 cm

Zo maak je dit polenta menu

Voor dit menu kan je helaas niet alles helemaal voorbereiden, de krokante polenta en de polenta traybake zijn nou eenmaal het lekkerst als het meteen na het frituren of bakken geserveerd wordt. Je kan wel beide gerechten helemaal klaarzetten, zodat je het alleen nog maar hoeft af te maken. De polenta vijgencake kan je wel alvast een dag van te voren maken. Voor alle gerechten geldt dat je de polenta eerst moet koken, voordat je het verder kunt verwerken.

Polenta vijgencake met dadelkaramel

Je start dus met die heerlijke polenta vijgencake met dadelkaramel. Deze is eigenlijk veel te groot voor 4 personen, dus je houdt flink wat over. Wil je dat liever niet, gebruik dan een kleinere vorm en maak de helft. Hou er wel rekening mee dat de baktijd wat korter kan zijn, dus hou de cake tijdens het bakken goed in de gaten. Door er een satéprikker in te prikken weet je of de cake gaar is, die zou er schoon uit moeten komen.

Hier lees je het recept voor polenta vijgencake met dadelkaramel >>

Krokante polenta met nduja dip

Ga als tweede aan de slag met de krokante polenta. Na het koken van de polenta moet deze minimaal een uur afkoelen voordat je het in stukken kan snijden. Om het krokant te maken heb je 2 opties. De snelste variant is frituren, dat duurt ongeveer 2 minuten per portie en dan 4 keer. Maar het geeft wel behoorlijk wat troep, omdat het erg spettert en dat wil je natuurlijk liever niet, zeker niet als je visite hebt.

De tweede optie is bakken in de oven, dat duurt ongeveer een half uur. Maar wordt geen troep en ondertussen heb je je handen vrij om iets anders te doen, zoals het voorbereiden van de polenta voor het hoofdgerecht. Beide mogelijkheden staan in het recept, dus kies gewoon jouw voorkeur. De nduja dip kan je van te voren maken en zet je alleen nog even 10 minuten in de oven vlak voor het serveren.

Klik hier voor het recept van krokante polenta met nduja dip >>

Mexican style polenta traybake

De traybake kan je het beste als laatste pas klaarmaken, die moet namelijk de oven in zodra de polenta gekookt is. Op die manier blijft het lekker zacht en romig. Als je het tussendoor laat staan wordt de polenta stevig. Handig voor de krokante polenta, maar bij dit gerecht wil je dat juist niet. Kook de polenta daarom terwijl het voorgerecht in de oven staat. Laat de oven afkoelen naar 175 graden en zet de traybake in de oven als jullie het voorgerecht gaan eten. Je kan wel vast zorgen dat alles klaarstaat, zodat je achter elkaar door kan als je eenmaal kan starten met koken.

Bekijk hier het recept voor Mexican style polenta traybake >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.