Comfortfood bestaat toch vaak uit dierlijke producten, een hamburger, burrito's, stoofvlees, tiramisu, chocolademousse, een kaasplankje. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik besloot een aantal van deze comfortfood gerechten met enkel plantaardige ingrediënten te maken. En kwam daarmee op dit lekkere vegan comfortfood menu.
Je start met flammkuchen, het deeg daarvan is sowieso al helemaal plantaardig. Maar traditioneel wordt het belegd met o.a. créme fraîche en spekreepjes. Voor deze flammkuchen gebruik je pompoenpuree en oesterzwammen. Daarmee maak je een heerlijke vegan variant van de flammkuchen. Wat mij betreft is Mexicaans ook echt comfortfood, heerlijke taco's, burrito's of een nachoschotel. Voor dit menu maak je een enchilada met bonen, kikkererwten en 'kaas'saus.
Je sluit het etentje af met mijn favoriete toetje, sticky toffee pudding. Het recept voor de traditionele pudding kan je hier terugvinden, maar deze vegan variant is net zo lekker! Heerlijk smeuïg en belachelijk zoet, verrukkelijk!
Ingrediënten voor 4 personen
Flammkuchen met pompoen
220 gr bloem
30 gr volkorenmeel
3 gr gist
0,25 tl zout
150 ml lauwwarm water
1,5 el olijfolie
125 gr oesterzwammen
0.75 tl gerookte paprika
200 gr pompoenblokjes
50 gr haverfraiche
1 tl edelgistvlokken
1 tl citroensap
1 kleine rode ui
Peper en zout
Enchilada met bonen, kikkererwten en 'kaas'saus
4 grote tortillawraps
2 uien
3 à 4 teentjes knoflook
1 chilipepertje
200 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
200 gr kidneybonen (uitlekgewicht)
100 gr mais (uitlekgewicht)
250 gr tomaten
250 gr cherrytomaten
2 tl komijnpoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
4 el tomatenpuree
Snuf zout
Suf cayennepeper
Paar takjes koriander
Kaassaus
2,5 el bloem
2,5 el edelgistvlokken
1 tl zout
0,5 tl uipoeder
0,5 tl gerookt paprikapoeder
0,25 tl knoflookpoeder
0,25 tl cayennepeper
Vegan sticky toffee pudding
200 gr ontpitte dadels
250 ml ongezoete sojamelk
100 ml water
1 tl baksoda
115 gr plantaardige roomboter (kamertemperatuur)
115 gr lichtbruine basterdsuiker
Half vanillestokje
200 gr zelfrijzend bakmeel
0,5 tl gemberpoeder
Snuf zout
Toffee saus
100 gr donkerbruine basterdsuiker
115 gr plantaardige roomboter
1 el maple syrup
120 ml vegan kookroom
Taartvorm van 20 cm doorsnee
Zo maak je dit plantaardige comfortfoodmenu
Voor dit menu heb je drie keer de oven nodig, maar gelukkig niet allemaal tegelijkertijd. Zowel de flammkuchen als de enchilada's kan je voorbereiden, zodat ze alleen nog in de oven hoeven. Bak eerst de flammkuchen en terwijl jullie die opeten kunnen de enchilada's in de oven. De Sticky toffee pudding maak je gewoon ruim van te voren en warm je vlak voor het serveren even op in de magnetron.
Vegan sticky toffee pudding
Je begint dus met de sticky toffee pudding, maak hem 's ochtends of dag van te voren vast helemaal klaar en bewaar in de koelkast. Warm is 'ie het lekkerst, dus snij hem voor het serveren in stukken, leg ieder stukje op een bordje met wat saus erbij en warm even op in de magnetron. Dat wordt genieten! Je kan er wel met meer dan 4 man van eten, dus hopelijk hou je wat over ;)
Hier vind je het recept voor vegan sticky toffee pudding >>
Enchilada met bonen, kikkererwten en 'kaas'saus
De enchilada's kan je helemaal voorbereiden en gewoon alleen nog even in de oven zetten voor het eten. Je vult ze met bonen en kikkererwten en een soort kaassaus gemaakt van edelgistvlokken. Alles bij elkaar, net als traditionele enchilada's, echt comfortfood!
Bekijk hier het recept voor vegan enchilada's >>
Flammkuchen met pompoen
Als laatste bereid je de flammkuchen voor. Begin wel minimaal anderhalf uur voordat jullie gaan eten, want het deeg moet wel even rijzen. Je kan 2 normale maken of 4 kleintjes, zodat ieder zijn eigen flammkuchen heeft.
Klik hier voor het recept van vegan flammkuchen met pompoen >>
Eet smakelijk!
Meer plantaardige menu's om te proberen: