Vegan flammkuchen met pompoen

Ook zo'n fan van flammkuchen? Maak zelf eens deze vegan versie met pompoenpuree en oesterzwammen. Traditioneel zitten er natuurlijk crème fraîche en spekreepjes op. Die laatste vervang je gewoon voor oesterzwammen die je in reepjes snijdt en bakt met gerookt paprikapoeder en een flinke snuf zout.

Je kan de crème fraîche één op één vervangen voor haver fraiche, maar ik vind dat niet heel lekker. Daarom besloot ik er wat anders van te maken. Dat werd uiteindelijk een pompoenpuree met edelgistvlokken, peper, zout en citroensap. En die haver fraiche gebruik je alsnog om de puree lekker smeuïg te maken.  

Dit recept is genoeg voor 2 normale flamkuchen , bijvoorbeeld als lunch of voor 4 kleintjes als voorgerecht. Bijvoorbeeld bij het vegan comfortfood menu (aanrader!). Geen zin om zelf deeg te maken? Koop dan gewoon kant-en-klaar deeg en sla stappen 1, 2 en 7 over.

Ingrediënten

220 gr bloem
30 gr volkorenmeel
3 gr gist
0,25 tl zout
150 ml lauwwarm water
1,5 el olijfolie
125 gr oesterzwammen
0.75 tl gerookte paprika
200 gr pompoenblokjes
50 gr haverfraiche
1 tl edelgistvlokken
1 tl citroensap
1 kleine rode ui
Peper en zout

Aan de slag met deze vegan flammkuchen

  1. Doe het bloem, volkorenmeel, gist, zout, het lauwwarme water en de olijfolie in een kom. Roer even door elkaar met een vork en kneed dan in ongeveer 10 minuten tot een samenhangend deeg. Dat kan met de hand of met een keukenmachine met deeghaken.
  2. Vet een kom in met wat olie en leg de deegbal erin. Dek af en laat één tot anderhalf uur rijzen op een warme plek.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Meng de pompoenblokjes met wat zout en olie en verspreid op een bakplaat met bakpapier. Rooster 20 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.
  4. Snij de oesterzwammen in kleine reepjes en de rode ui in dunne halve ringen.
  5. Verhit een beetje olie in een koekenpannetje en bak de oesterzwammen 5 tot minuten met het gerookte paprikapoeder en een flinke snuf zout.
  6. Prak de pompoen met een vork tot een puree en meng de haver fraiche, het citroensap en de edelgistvlokken erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Verwarm de oen voor op 220 graden (boven-onderwarmte) met de bakplaat erin.
  8. Verdeel het deeg in 2 of 4 stukken. Rol steeds 1 stuk uit tot een heel dunne langwerpige lap en leg op een stukbakpapier. Besmeer met de helft of een kwart van de pompoenpuree en verdeel de uiringen en oesterzwammen erover. Leg met bakpapier en al op de hete bakplaat (afhankelijk van de grootte van je bakplaat kun je er meerdere tegelijk bakken) en bak in 12 tot 15 minuten gaar.
  9. Bestrooi met een beetje peper en serveer direct.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Probeer ook eens een van deze plantaardige voorgerechten: