Vegan tompouce met olijf-vijgentapenade

Wist je dat filodeeg helemaal plantaardig is? Een handig ingrediënt om vegan tompoucen mee te maken! Deze hartige vegan tompoucen zijn gevuld met een tapenade van kalamata olijven en vijgen (een recept van vijg.nl). Een lekkere combi van zoet en zout, die nog lekkerder wordt als je hem ruim van te voren maakt. Dan kunnen de smaken goed intrekken.

Ik maakte ze als voorgerecht bij dit verassende tompouce menu. Maar ze zijn ook lekker bij de borrel of bij een high tea. Maak ze dan gewoon de helft van het formaat, zodat het een makkelijk, klein hapje is.

Ingrediënten voor 4 tompoucen

120 gr verse filodeeg (tante Fanny)
Olijfolie om het deeg in te smeren
100 gr gedroogde vijgen
100 gr kalamata olijven (pitloos)
2 el water
0,25 tl balsamico azijn
0,5 - 1 el extra vierge olijfolie
1 el verse Italiaanse kruiden (bv. salie, rozemarijn, oregano en tijm)
2 tomaten
Halve courgette

KokenKoken

Zo maak je een vegan tompouce met olijf-vijgen tapenade

  1. Snij eerst de kruiden alvast fijn.
  2. Doe de gedroogde vijgen in een keukenmachine of blender en maal fijn, voeg dan het water toe en maal tot een puree. Doe de olijven erbij en maal ook fijn tot een smeuïge massa.
  3. Roer nu de extra vierge olijfolie, balsamico azijn en kruiden erdoor. Doe in een afsluitbaar bakje en zet in de koelkast tot gebruik.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Snij de courgette en tomaten in plakken en leg op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met een heel klein beetje olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak de groenten 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Neem ondertussen de filodeeg uit de koeling. Vouw een vel deeg helemaal uit en bestrijk met een dun laagje olijfolie, vouw dan over de lengte in drieën en bestrijk weer met olijfolie. Vouw dubbel, bestrijk weer met olie en vouw nog eens dubbel. Snij het deeg nu doormidden, zodat je twee rechthoekige plakken deeg hebt, de boven- en overkant van één tompouce. Leg op een bakplaat met bakpapier, bestrijk de bovenkant weer met wat olie en bestrooi met wat zout.
  7. Herhaal stap 6 met de andere 3 vellen filodeeg. Bak daarna in 10 minuten goudbruin en knapperig in de oven. Laat afkoelen.
  8. Besmeer 4 plakken filodeeg met een flinke laag tapenade en verdeel daar de gegrilde groenten over. Verdeel nog een beetje tapenade over de ander plakjes en leg erop. Bestrooi eventueel nog met wat verse Italiaanse kruiden.

Eet smakelijk!


Meer lekkere vegan recepten die je zeker eens wilt proberen:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.