Tompouce als voor- hoofd- en nagerecht!? Beetje gek, maar dat kan dus gewoon! Mijn vriend vond het een belachelijk idee, maar aan het eind van de avond was hij helemaal om. Met het concept van een tompouce kan je namelijk alle kanten op. Zoet, hartig, vlees, vis en groenten. Een tompouce kan je met veel meer vullen dan alleen banketbakkersroom en slagroom.

Je start dit menu met een vegan tompouce van filodeeg, gevuld met een tapenade van olijven en vijgen. Heerlijk met wat geroosterde groenten. Dan maak je een bladerdeeg tompouce met sesam en zalmtartaar. Serveer hem met een lekkere salade en je hebt een heerlijk hoofdgerecht. Als toetje gaan we voor een Franse tompouce, namelijk de mille feuille. Gewoon een tompouce met een extra laagje bladerdeeg. Je vult hem met pandanroom en maakt hem af met heerlijk zoete kokos.

Ingrediënten voor 4 personen

Vegan tompouce met olijf-vijgen tapenade
120 gr verse filodeeg (tante Fanny)
Olijfolie om het deeg in te smeren
100 gr gedroogde vijgen
100 gr kalamata olijven (pitloos)
2 el water
0,25 tl balsamico azijn
0,5 - 1 el extra vierge olijfolie
1 el verse Italiaanse kruiden (bv. salie, rozemarijn, oregano en tijm)
2 tomaten
Halve courgette

Hartige tompouce met zalmtartaar
4 plakje diepvries bladerdeeg
2 tl zwarte sesam
2 tl sesam
0,5 ei
400 gr zalmfilet zonder huid
60 gr sojabonen
1 bosui
1,5 à 2 el sojasaus
Chilipoeder naar smaak
80 gr crème fraîche
1 avocado
Salade voor erbij

Mille feuille met pandanroom
250 gr bloem
140 ml water
5 gr zout
50 gr gezouten boter
200 gr koude roomboter (ongezouten)
0,5 ei
Pandanroom
1 liter melk
1 vanillestokje
200 gr suiker
4 eidooiers
90 gr maizena
Ca 10 gr pandanpasta
Kokostopping
100 gr geraspte kokos
70 gr buine suiker
Snuf zout
50 ml water

KokenKoken

Zo maak je het tompouce menu

Alle onderdelen van de verschillende tompoucen kan je van te voren vast maken. Bouw de tompoucen pas vlak voor je ze gaat eten op, zo blijven het filodeeg en bladerdeeg lekker knapperig. Ik maakte het bladerdeeg voor mille feuille zelf en gebruikte diepvriesbladerdeeg voor de hartige tompouce met zalm. Je kan ook voor beiden diepvries bladerdeeg gebruiken (6 plakjes voor de mille feuille) of maak een dubbele portie bladerdeeg volgens het recept van de mille feuille om beide met zelfgemaakt bladerdeeg te maken.

Mille feuille met pandanroom

Start met de mille feuille, aangezien het even duurt om zelf bladerdeeg te maken. Ik bekeek verschillende recepten, in sommige gevallen duurt het zelfs 4 dagen. Maar dat is gelukkig niet perse nodig om lekker bladerdeeg te maken. Ook de pandanroom heet wat tijd nodig, want die moet helemaal afgekoeld zijn voor je het kan gebruiken. Maar ondertussen kun je dan mooi verder met de andere tompoucen.

Bekijk hier het recept voor mille feuille met pandanroom >>

Vegan tompouce met olijf-vijgentapenade

De olijf-vijgen tapenade waar deze tompouce mee gevuld is kan je makkelijk een dag van te voren al maken, op die manier trekken de smaken er goed in en wordt het eigenlijk alleen maar lekkerder. Verder is het een kwestie van groenten grillen in de oven en het bladerdeeg knapperig bakken. Door het gebruik van filodeeg zijn deze tompoucen helemaal plantaardig en lekker luchtig, perfect als voorgerecht!

Lees hier het volledige recept voor vegan tompoucen met olijf-vijgen tapenade >>

Hartige tompouce met zalmtartaar

Als laatste het hoofdgerecht, deze tompouce vul je met zalmtartaar (rauw, niet gerookt) en een laagje avocado crème. Je maakt er een volledige maaltijd van door er een salade bij te serveren, ik koos voor een groene salade van komkommer, sojabonen, bosui en avocado. Maar een andere salade, of gebakken of gekookte groenten kan natuurlijk ook.

Hier vind je het recept voor hartige tompoucen met zalmtartaar >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.