Net nadat ik had besloten om tapas menu te maken wijdde de Keuringsdienst van Waarde er een hele aflevering aan. Daaruit bleek dat we in Nederland eigenlijk weinig begrepen hebben van de Spaanse tapascultuur, want al die bakjes met blokjes kaas, ham en andere kleine hapjes zijn dus geen tapas. Tapas wordt in Spanje nooit kant-en-klaar in de supermarkt verkocht.

De directeur van het Koninklijke instituut van de Spaanse eetcultuur legt het haarfijn uit: 'het idee erachter is dat je steeds naar een ander café gaat om lekker te drinken en kletsen met vrienden en dat je er in ieder café andere tapas bij eet.' Je krijgt de tapas vaak gratis en ook vaak een warme en een koude tapas bij je drankjes. Om die reden zijn de tapas vaak makkelijk te maken en goedkoop. Daarnaast moeten ze veel smaak hebben, makkelijk te delen en huisgemaakt zijn.

Daar voldoet dit menu dus ook aan. Deze keer geen voor-, hoofd- en nagerecht, maar 3 gangen met een drankje. Bij ieder drankje serveer je een warme en een koude tapas. Start met een biertje met daarbij zelfgemaakte ham-kaaskroketjes en gemarineerde manchego. Voor de tweede gang schenk je een lekkere witte rioja in met daarbij een koude tomatensalade met garnalen en warme broodbakjes gevuld met groene asperges en serranoham. Bij de derde ronde drink je een rode wijn, een tempranillo crianza, die goed past bij de lamskoteletten en gevulde dadels met spek die je erbij eet.

Aangezien tapas dus niet bedoeld is als een echte maaltijd, is dat bij dit menu dus ook niet het geval. Wil je toch lekker tapas als avondmaaltijd eten? Serveer er gewoon wat extra hapjes bij, zoals cherrytomaten, olijven en brood met aïoli. En je kan er natuurlijk altijd een toetje achteraan serveren, bijvoorbeeld deze Spaanse gevulde sinaasappels.

DrankDrank

Ingrediënten voor 6 personen

Ham-kaaskroketjes
65 gr boter
65 gr bloem
100 gr hamblokjes
1 klein sjalotje
60 gr geraspte oude kaas
200 ml melk
1 ei
40 gr bloem
75 gr paneermeel
Eventueel 0,75 liter zonnebloemolie om te frituren

Gemarineerd manchego
Ca. 200 gr manchego
Flinke tak rozemarijn
1 tl tijm (gedroogd of vers)
Kwart rood pepertje
20 gr honing
75 gr olijfolie

Tomatensalade met garnalen
300 gr garnalen
6 tomaten
3 el verse dille
3 el verse peterselie
1,5 el citroensap
2 tenen knoflook (of 3 kleintjes)
5 el olijfolie
1 rode ui (middelgroot)
Half chilipepertje

Broodbakjes met asperges en serranoham
6 witte boterhammen
6 flinke groene asperges
3 plakken serranoham
Halve rode ui
3 takjes dragon
Olijfolie
Peper en zout
2 à 3 el aïoli

Gemarineerde lamskoteletten
6 lamskoteletten
6 takjes peterselie
2 à 3 teentjes knoflook (afhankelijk van de grootte)
1 citroen
3 el olijfolie
1,5 tl komijn
0,5 tl korianderpoeder
0,5 tl paprikapoeder
0,5 tl zout
Snuf versgemalen zwarte peper
Snuf cayennepeper

Gevulde dadels met spek
24 dadels
12 plakken ontbijtspek
75 gr monchou

Aan de slag met dit tapas menu

Je kan alle onderdelen voor dit menu op de dag zelf maken, ik was er alles bij elkaar ongeveer 5 à 6 uur mee bezig. Veel werk, maar dan heb je ook wat. Je kan de taken natuurlijk ook verdelen, laat iedereen 1 of 2 tapas maken. Of kies ervoor om een aantal dingen vast een dag van te voren te maken, bijvoorbeeld de kroketjes (alleen het frituren doe je vlak voor het serveren), de marineerde manchego en de gevulde dadels. Ik heb de lamskoteletten nu een uur of 4 laten marineren, maar het kan geen kwaad om die ook een dag van te voren vast in de marinade te leggen. Zo heb je op de dag zelf, tijd zat om alles af te krijgen!

Ham-kaaskroketjes

Sart met de hamkaas kroketten, die kosten het meeste tijd omdat de vulling op moet stijven. Je maakt voor de vulling een ragout met ham en kaas. Nadat het is opgesteven in de koelkast rol je er kroketjes van. Die haal je door bloem, ei en paneermeel voor het krokante jasje en dan is het alleen nog een kwestie van frituren. Als je ze van te voren maakt, bewaar je ze gewoon in de koelkast tot ze gefrituurd moeten worden, dat duurt maar een minuut of 4.

Lees hier het hele recept voor de ham-kaaskroketten >>

Gemarineerde lamskoteletjes

Terwijl de vulling van de kroketjes opstijft zet je de lamskoteletjes in de marinade. Dat kan een dag van te voren al, zodat ze 24 uur in de marinade staan. Maar bij mij stonden ze ongeveer 4 uur in de marinade en dat was lang genoeg voor een heerlijk smaak. Pas als je ze gaat serveren gril je de koteletten in een grilpan, zodat je ze warm op tafel zet.

Lees hier hoe je deze lamskoteletten maakt >>

Gemarineerde manchego

Ook de manchego moet gemarineerd worden, dus dat is het derde gerecht waar je mee aan de slag gaat. Dit is het simpelste gerechtje van dit tapas menu, maar daar is het zeker niet minder lekker om! Je brengt de kaas op smaak met een marinade van tijm, rozemarijn, honing, olijfolie en peper. Erg lekker!

Bekijk hier het recept voor de gemarineerde manchego >>

Spaanse tomatensalade met garnalen

Dan is het tijd voor een gezonde tapas, namelijk een salade van tomaten en garnalen. Je serveert dit gerechtje koud bij een witte wijn, deze witte rioja Conde Valdemar is er erg lekker bij! Je bereidt alle onderdelen van de salade vast voor, maar mengt de tomaten en garnalen pas met elkaar vlak voor het serveren.

Lees hier hoe je Spaanse tomatensalade met garnalen maakt >>

Gevulde dadels met spek

Deze gevulde dadels zijn een van mijn favoriete borrelhapjes, dus die mochten niet ontbreken bij dit tapas menu! Je vult de dadels met monchou, omwikkelt ze met ontbijtspek en bakt ze even in de oven. Ze zijn zowel koud als warm lekker, in dit geval serveerde ik ze koud in de derde ronde van het menu. Samen met de lamskoteletten en een heerlijk rode wijn, namelijk deze tempranillo crianza van Vina Mayor 'Ribera del duero'.

Bekijk hier het recept voor gevulde dadels met spek >>

Broodbakjes met asperges en serranoham

En dan ben je alweer aangekomen bij het laatste gerechtje van dit tapas menu. Je serveert ze tijdens de tweede gang bij de witte wijn. Zorg dat je alles voorbereid, t/m stap X, maar maak ze pas af vlak voor het serveren, want warm zijn ze het lekkerste!

Hier vind je het recept voor de broodbakjes met asperges en serranoham >>

Eet smakelijk!

KokenKoken