We zitten midden in de lente, heerlijk weer en ook weer veel heerlijke groenten en fruit. Het perfecte moment voor een lente menu! En dit menu zit vol groenten uit het seizoen, erwtjes, bloemkool, asperges en natuurlijk rabarber.
Alhoewel bloemkool en erwtjes het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar zijn, zijn het seizoensgroenten. Erwtjes zijn van half mei tot half juli vers verkrijgbaar en bloemkool komt vanaf juni vers van Nederlandse bodem. Je maakt er als voorgerecht een heerlijke salade van, waarbij je de bloemkool als puree én geroosterd serveert. Als hoofdgerecht zet je een heerlijke open lasagne op tafel met asperges erin, want dit witte goud mag natuurlijk niet ontbreken in een lente menu! Je maakt er een heerlijke bechamelsaus bij die je op smaak brengt met witte wijn en parmezaan.
Je sluit het menu af met een tarte tatin met nog een lente-klassieker, namelijk rabarber. Deze zure groente leent zich natuurlijk heel goed voor zoete gerechten. En het combineert ook nog eens heel goed met een beetje rozemarijn, zo wordt de (normaal) megazoete tarte tatin iets hartiger. Wat mij betreft een echte aanrader!
Je kan dit menu zowel volledig vegetarisch als met vlees en vis maken. Zo is een vette vis lekker bij de bloemkoolsalade, bijvoorbeeld gebakken zalm of makreel. Wij aten er een mahi mahi filet bij, een stevige vis die qua structuur lijkt op tonijn, maar een stuk vetter is. Bij de lasagne serveerde ik voor mijn vriend nog wat uitgebakken in stukjes gehakte ontbijtspek.
Ingrediënten voor 4 personen
Bloemkoolsalade met erwtjes en krokante kikkererwten
Halve bloemkool (500 tot 550 gram)
2 sjalotjes
200 ml slagroom
Half groentebouillonblokje
1 tl oregano
0,5 tl zout
0,5 tl suiker
Nootmuskaat naar smaak
1,5 el olijfolie
1 el citroensap
2,5 el extra vierge olijfolie
Open lasagne met witte asperges en champignons
8 lasagnevellen
16 tot 20 asperges (afhankelijk van grootte en eetlust)
350 gr champignons
1 grote ui
0,5 tot 1 rood pepertje
15 gr salie
40 gr bloem
40 gr boter
200 ml witte wijn
350 ml melk
60 gr parmezaan (+ extra voor garnering)
Eventueel uitgebakken ontbijtspek voor erbij
Zo maak je het lente menu
Voor dit menu kan je al wat dingen voorbereiden, maar je zal tijdens het etentje nog wel wat dingen moeten afmaken. Zo is de tarte tatin gewoon het lekkerst als je die warm uit de oven direct serveert. Het bladerdeeg is dan op zijn best, heerlijk knapperig! Ook de open lasagne bouw je pas op vlak voor je gaat eten, maar de saus en groenten kan je vast klaarmaken.
Raberber tarte tatin met rozemarrijn
Start je voorbereidingen met de tarte tatin. Bereidt hem helemaal voor, t/m stap 7 en zet hem dan afgedekt met een vochtige theedoek in de koelkast. Bak hem als jullie het hoofdgerecht (bijna) op hebben en serveer direct met een bolletje ijs of wat crème fraiche.
Bekijk hier het recept voor rabarber tarte tatin met rozemarijn >>
Open lasagne met witte asperges en champignons
Als tweede ga je aan de slag met het hoofdgerecht. Deze kun je pas afmaken als je gaat eten, maar je kan de verschillende onderdelen wel vast voorbereiden. Zorg dat de saus, champignons en ui alvast klaar zijn en kook ook alvast de asperges gaar (t/m stap 8). Dan hoef je alleen de lasagne nog te koken, alles op te warmen en het bord op te maken, daar wil een van je gasten vast wel bij helpen :)
Lees hier het volledige recept voor open lasagne met witte asperges en champignons >>
Bloemkoolsalade met erwtjes en krokante kikkererwten
Deze bloemkoolsalade is een lekkere lichte start van je menu, je gasten moeten natuurlijk wel ruimte hebben voor de lasagne van het hoofdgerecht ;) Als je het makkelijker vindt kan je dit gerecht ook koud of lauwwarm serveren, maar warm vond ik toch het lekkerste. De puree kan je gewoon warm houden of weer opwarmen in een pan met deksel op laag vuur. Bereidt de rest vast voor en zet gewoon pas in de oven een half uurtje voor je wilt gaan eten.
Hier vind je het recept voor bloemkoolsalade met erwtjes en krokante kikkererwten >>