Baka bana (bakbanaan met pindasaus)

Deze baka bana was een tip van mijn schoonzus om eens zelf te maken. Een goed idee, want deze gebakken banaan met pindasaus is heerlijk! Lekker crunchy, een beetje zoet en dan een flinke klodder pindasaus erbij. Een goede snack, maar ook lekker als voorgerecht.

Baka bana is een bekende Surinaamse snack, je frituurt bakbanaan in een deegje dat lekker krokant wordt. Je serveert er normaal gesproken een pittige Surinaamse pindasaus bij. Maar heel eerlijk, die van mij was stiekem niet zo pittig want ik ben niet zo goed in pittig eten. Dat is dan wel weer handig van zelf maken, het kan zo pittig (of juist niet) als je zelf wilt.

In dit recept maak je de pindasaus helemaal zelf op basis van pinda's, dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. En ook lekker voor bij je patatje of saté!

KokenKoken

Ingrediënten voor 4 personen

2 rijpe bakbananen
150 gr zelfrijzend bakmeel
1 tl zout
1 tl suiker
250 ml water met koolzuur
Halve liter zonnebloemolie om te frituren
Pindasaus
200 gr pinda's
0,5 tl zout
0,5 kleine ui
1 grote teen knoflook
1 cm gember
2 el Surinaamse sambal + extra naar smaak
1 el zonnebloemolie
0,5 el tamarinde pasta
2 el ketjap
1,5 tl bruine basterdsuiker
100 tot 200 ml water

Zo maak je baka bana

  1. Maak eerst de pindasaus, snij daarvoor de ui en knoflook grof. Schil de gember en snij ook in stukjes.
  2. Doe de pinda's en het zout in de keukenmachine en maal fijn tot het vet vrijkomt en er een soort pindakaas ontstaat, dit duurt wel een tijdje.
  3. Voeg dan de gember, ui, knoflook, sambal en zonnebloemolie toe. Maal fijn tot een grove pasta.
  4. Verhit een beetje olie in een pannetje en fruit de pasta aan, voeg na een minuut de tamarinde, ketjap en bruine suiker toe. Roer goed door.
  5. Voeg 100 ml water toe en breng rustig aan de kook. Proef even en voeg naar smaak extra sambal, tamarinde, bruine suiker of ketjap toe.
  6. Hou de saus warm, als het te dik wordt kun je extra water toevoegen.
  7. Pel nu de bananen, snij in 4 stukken en ieder stuk in 4 plakken.
  8. Roer voor het beslag de meel, het zout en de suiker door elkaar. Giet dan het water erbij en roer tot een glad beslag.
  9. Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden. Haal de plakken banaan door het beslag en bak er steeds een stuk of 4 à 5 in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Laat daarna uitlekken op keukenpapier
  10. Serveer de gebakken banaan met de pindasaus.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze recepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.