Tijdens vakanties ga ik altijd op zoek naar lekkere, lokale gerechten. Ook tijdens onze vakantie op het Griekse eiland Kefalonia kregen we heerlijk eten geserveerd. Zoals gevulde druivenbladeren met een goddelijke rozemarijn saus, de beste baklava die ik ooit op heb en verschillende soorten perfect bereid vlees. Maar wat er met kop en schouders bovenuit stak was toch echt de kefalonische vleespastei.
Een heerlijk krokant deeg, gevuld met mals stoofvlees en rijst. Je kan 1 soort vlees gebruiken, maar meestal worden er verschillende soorten vlees gebruikt. Want iedere soort vlees voegt zijn eigen smaak toe, dus meerdere soorten vlees betekent meer smaak. Aangezien het op dit eiland barst van de geiten (die soms ineens met hele kuddes over de weg rennen!), koos ik voor geitenstoofvlees. Ik combineerde het met sukadelapjes, maar je kan bijvoorbeeld ook lamsvlees of varkensvlees kiezen. Zorg in ieder geval dat je goed stoofvlees gebruikt, dat flink wat vet heeft. Want ook dat zorgt voor smaak.
Het deeg van deze pastei wordt filodeeg genoemd, maar lijkt in de verste verte niet op het filodeeg dat je hier in de supermarkt kan kopen. Ik raad je daarom aan om het zelf te maken, volgens onderstaand recept. Heb je daar nou geen tijd voor of zin in, koop dan hartige taartdeeg en rol dat zo dun mogelijk uit.
Je voegt zowel aan het deeg als aan de vulling witte wijn toe. Wij bestelden daarvoor speciaal de echte Kefalonische Robola, die alleen daar gemaakt wordt. De Robola is een droge witte wijn met lichte frisse citrussmaak. Je kan het gewoon online bestellen, maar een andere witte wijn kan natuurlijk ook.
Ingrediënten voor ca. 6 personen
1250 gr stoofvlees
1 grote ui
2 flinke tenen knoflook
15 gr verse munt
15 gr verse peterselie
1 el majoraan (als je verse kan vinden 15 gr)
70 gr tomatenpuree
1 tl zout
Peper naar smaak
150 gr rijst
100 ml witte wijn
100 ml olijfolie
100 gr feta
Deeg
250 gr bloem (+ extra voor bestrooien)
70 tot 100 ml water
2 el witte wijn
0,5 tl zout
2 gr gist
1,5 el olijfolie (+ extra voor bestrijken)
Ovenschaal van ca. 22 bij 34 cm
Zo maak je een Kefalonische vleespastei
- Snij de ui, knoflook, de blaadjes van de munt en de peterselie fijn.
- Snij het vlees in blokjes van ca. 3 cm.
- Verhit de 100 ml olijfolie in een ruime stoofpan en fruit de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Voeg na een paar minuten het vlees toe en bak tot alles grijsbruin is. Roer ondertussen regelmatig door.
- Voeg de tomatenpuree toe en roer er helemaal doorheen. Roer dan het zout, de majoraan en de peper erdoor.
- Als laatste roer je de verse kruiden erdoor. Voeg dan 175 ml water toe en laat het vlees rustig in 3 tot 4 uur gaar stoven.
- Maak ondertussen het deeg. Roer daarvoor de gist door de bloem en roer daarna het zout erdoor. Voeg de wijn en de olijfolie toe. Voeg ook het water toe, de precieze hoeveelheid is afhankelijk van de hardheid van je bloem, ik gebruikte patentbloem van de Lidl en had 80 ml water nodig.
- Kneed alles tot een stevig, maar soepel deeg. Verdeel in twee stukken en rol deze door wat bloem. Wikkel ze dan losjes in twee stukken ingevet huishoudfolie. Laat een uur tot anderhalf uur rusten.
- Als het vlees gaar is voeg je de rijst, de wijn en nog eens 25 ml water toe. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen en haal dan van het vuur.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrooi je werkblad met bloem en rol beide stukken deeg uit tot een dunne lap die aan beide kanten 6 tot 8 cm groter is dan de ovenschaal.
- Vet de ovenschaal in en leg er een lap deeg in. Schep daar het stoofvlees in en verkruimel de feta erover.
- Dek af met de tweede lap deeg en druk de randen tegen elkaar aan. Bestrijk het deeg dan met een beetje olijfolie en vouw de opstaande randen naar binnen op de pastei.
- Bak de pastei in 30 minuten gaar in de oven. Als je hem van te voren maakt, kan je hem nu iets korter bakken en vlak voor het serveren afbakken.
- Serveer de vleespastei warm met wat tzaziki en een Griekse salade.
Eet smakelijk!
Probeer ook eens deze vleesgerechten:
Reactie plaatsen
Reacties