Pithivier met kipgehakt, champignons en bietjes

Gepubliceerd op 14 november 2022 om 06:45

Ooit van een pithivier gehoord? Ik zag het, een hele tijd geleden alweer, voorbij komen in een programma van James Martin en heb het nu eindelijk eens gemaakt. Een aanrader, want het is echt lekker. En het ziet er prachtig uit om te serveren, leuk om je gasten mee te verassen.

Met deze mooie, ronde bladerdeegtaartjes kun je eindeloos variëren qua vulling. Via Google vind je bergen met heerlijke recepten. Maar ik kan deze herfstige variant in ieder geval aanraden. Ik vulde ze met een mengsel van kipgehakt, champignons en bietjes. Op smaak gebracht met kruidnagel en kaneel, perfect op een regenachtige herfstdag!

Je kan 1 grote maken, maar ik ging voor kleine eenpersoonspithiviers. Ze lijken klein, maar halverwege het eten heb je wel door dat 1 genoeg is. Wij aten ze dus 2 dagen, maar dat vonden we helemaal niet erg ;)

DrankDrank

Ingrediënten voor 4 pithiviers

8 blaadjes diepvries bladerdeeg
1 kleine ui
1 teentje knoflook
300 gr kipgehakt
125 gr champignons
ca. 3 gekookte rode bieten
0,5 tl kaneel
0,5 tl gemalen kruidnagel
0,25 tl zout
Peper naar smaak
1 tl worchestersauce
100 ml slagroom
2 tl maizena
1 el water
1 losgeklopt ei
4 hele koolbladeren
Ook nodig: 4 bakjes van mac 11 cm doorsnee ca 4,5 cm hoog
Huishoudfolie

Zo maak je deze pithiviers

  1. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook. Snij ondertussen de ui en knoflook fijn en snij de champignons in parten.
  2. Blancheer de koolbladeren een minuut in het kokende water, dep daarna goed droog en leg even apart.
  3. Bak het kipgehakt rul en voeg als het ongeveer halfgaar is de ui, knoflook, kaneel, kruidnagel, worchestersauce, het zout en peper toe.
  4. Bak alles tenminste 5 minuten mee, of langer tot het gehakt gaar is. Giet dan de slagroom erbij.
  5. Meng de maizena met het water en roer door het gehaktmengsel. Laat zachtjes een minuut of 10 inkoken. Snij ondertussen de bieten in plakjes.
  6. Vet de bakjes in met wat olie en bedek met een ruim stuk huishoudfolie. Leg daarop in ieder bakje een koolblad.
  7. Verdeel het gehaktmengsel over de bakjes, leg de plakjes biet erop en vouw de kool erover heen. Vouw de punten van de folie tegen elkaar draai strak aan, zoals een snoeppapiertje. Zet in de koelkast en laat een uur rusten.
  8. Ontdooi de plakjes bladerdeeg onder een vochtige theedoek en verwarm de oven voor op 220 graden.
  9. Rol 4 van de bladerdeegplakjes iets verder uit, zodat je cirkels van 12 cm kan uitsnijden.
  10. Rol de andere 4 bladerdeegplakjes nog verder uit, zodat je daarvan cirkels van 16 cm kan uitsnijden.
  11. Leg de kleine plakjes op een bakplaat met pakpapier. Haal de vulling uit de bakjes en vouw de folie open. Leg het op de bladerdeegplakjes. Vouw de grote plakjes bladerdeeg eroverheen.
  12. Druk de bladerdeeg goed aan en knijp puntjes samen voor een mooie afwerking.
  13. Roer het ei los en bestrijk de pihiviers ermee. Bak dan in 22 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  14. Serveer direct uit de oven als ze lekker warm zijn het korstje knapperig.

Eet smakelijk!


Combineer de pithiviers met een van deze toetjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.