Beef tajine

Gepubliceerd op 7 september 2022 om 07:01

Een tajine is perfect om stoofpotjes in te maken. Deze aardewerken pannen vinden hun oorsprong in de Berberse keuken en je maakt er heerlijke gerechten in. Bijvoorbeeld deze traditionele beef tajine, een perfect hoofdgerecht voor dit Marokkaanse menu. Dat menu gebaseerd is op de Cheflix masterclass van Najat Kanaache, een aanrader als je meer Marokkaanse gerechten wilt maken!

Heb je geen tajine, gebruik dan gewoon een stoofpan met dikke bodem. Ik deed dat ook, aangezien mijn tajine het niet doet op ons inductiefornuis. Wel mooi om het in op te dienen. Je brengt de riplappen in deze beef tajine heerlijk op smaak met o.a. koriander, peterselie, saffraan, knoflook, gember en gerookt paprikapoeder.

Ingrediënten voor 6 personen

(of 4 à 5 als je geen voor- en hoofdgerecht maakt)

1 kilo riblappen
1 el zwarte peper (gemalen)
1 el gerookt paprikapoeder
1 el gemberpoeder
1,5 el water
3 el olijfolie
5 teentjes knoflook
Grote pluk saffraan
25 gr verse peterselie
25 gr verse koriander
3 rode uien
500 gr tuinerwtjes

KokenKoken

Zo maak je deze beef tajine

  1. Snij de riblappen in grove stukken. Doe in kom en voeg het water, de olijfolie, gemberpoeder, gerookt paprikapoeder, saffraan, zout en peper toe. Pers ook de knoflook erbij uit.
  2. Masseer het vlees met alle specerijen, zodat alles goed gemengd en gemarineerd is. Laat een minuut of 10 marineren.
  3. Snipper ondertussen de rode uien fijn en zet even weg.
  4. Zet de tajine of stoofpan op middelhoog vuur. In plaats van olie te verhitten leg je ongeveer twee derde van de koriander en peterselie op de bodem van de pan.
  5. Leg het vlees erop en bak dit aan alle kanten aan in ongeveer 4 minuten per kant. Als niet al het vlees in een keer op de bodem past, is het handig om dit in twee keer te doen. Haal het gebakken vlees er met een tang uit, zodat de kruiden wel op de bodem blijven liggen en bak dan de tweede helft aan. Schep daarna de rest van het vlees er weer bij.
  6. Leg de rest van de verse kruiden op het vlees en schep daar de gesnipperde uien bovenop. Bestrooi ruim met zout en voeg dan ongeveer 400 ml water toe, zodat het niet helemaal onder water staat.
  7. Zet het vuur iets lager en zet het deksel scheef op de pan, zodat de stoom er wel uit kan. laat het vlees nu 3 tot 4 uur zachtjes stoven. Het is niet nodig om tussendoor te roeren, check wel tussendoor of er nog genoeg vocht in de pan zit.
  8. Roer 10 minuten voor je gaat eten de doperwten erdoor, haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger om het vocht verder te verdampen.
  9. Je kan de beef tajine serveren met homemade m'smen, Marokkaans platbrood. Maar couscous, aardappels, rijst of kant-en-klare platbroden zijn er ook lekker bij.

Eet smakelijk!


Deze stoofgerechten zijn ook lekker om eens te maken:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.