Geïnspireerd door de Cheflix masterclass van Najat Kaanache heb ik een heerlijk Marokkaans menu voor jullie. Deze Marokkaanse gerechten zitten allemaal bomvol kruiden en specerijen en dus bomvol smaak! Een heerlijk authentiek menu voor een smaakvol etentje.

Je start met harira, een soep op basis van tomaten die vaak tijdens de ramadan wordt gegeten. Deze soep is rijkgevuld, in dit geval met rundertartaar, parelcouscous en kikkererwten. Een tajine kan natuurlijk niet ontbreken bij een Marokkaans etentje, dus als hoofdgerecht zet je beef tajine op tafel. Heerlijk op smaak gebracht met o.a. koriander, peterselie, saffraan, knoflook, gember en gerookt paprikapoeder. En dan het toetje een heel makkelijke melkpudding, muhallebi genaamd, die er spectaculair uitziet dankzij de topping van fijngemalen pistachenoten. Daar wil je het liefst nog een tweede portie van eten ;)

ReizenReizen

Ingrediënten voor 6 personen

Harira
250 gr rundertartaar
1/4 tl zout
1/4 tl zwarte peper
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl gerookt paprikapoeder
2 rode uien
2 flinke tenen knoflook
Pluk saffraan
1 el kurkuma
15 gr verse peterselie
15 gr verse koriander (+ 6 takje voor garnering)
225 gr kikkererwten (uitlekgewicht)
120 gr parelcouscous
9 tomaten
1 citroen

Beef tajine
1 kilo riblappen
1 el zwarte peper (gemalen)
1 el gerookt paprikapoeder
1 el gemberpoeder
1,5 el water
3 el olijfolie
5 teentjes knoflook
Grote pluk saffraan
25 gr verse peterselie
25 gr verse koriander
3 rode uien
500 gr tuinerwtjes

Muhallebi
1,5 liter volle melk
100 ml suiker
150 gr rijstmeel
1,5 tot 2 tl oranjebloesemwater
Ca 15 peulen kardemom

Pistache topping
100 gr gepelde pistachenoten
40 gr suiker
Ca 6 kardemompeulen

Zo maak je het Marokkaanse menu

Ook voor dit menu heb ik weer recepten uitgekozen die je makkelijk van te voren kan bereiden. Zodat je tijdens het etentje zo min mogelijk in de keuken staat. Je kan bij zowel de harira als de beef tajine m'smen, oftewel Marokkaans platbrood serveren. Het recept daarvoor vind je ook op Cheflix, of koop gewoon een kant-en-klaar of afbak platbrood in de supermarkt.

Muhallebi

Ik vind het altijd handig om te beginnen te met het toetje, dan heb je daar in ieder geval geen omkijken meer naar. Je brengt deze romige melkpudding op smaak met oranjebloesem en kardemom. Maak het af met een mooie laag fijngemalen pistachenoten. Ziet er spectaculair uit en smaakt heerlijk!

Bekijk hier het recept voor muhallebi met kardemom en pistache >>

Beef tajine met erwten

Stoofvlees uit een echte tajine, traditioneler wordt het niet. Maar gelukkig kan je het ook gewoon in een pan maken. Best handig, want op mijn inductiefornuis werkt de tajine dus niet. Wel mooi om het in te serveren ;) Je maakt de stoofpot gewoon van te voren vast klaar en warmt hem dan tijdens het eten van het voorgerecht op laag vuur op. Voeg ook dan pas de doperwten toe, zodat die niet helemaal fijn gestoofd zijn.

Hier vind je het recept voor beef tajine >>

Harira

Deze harira maak je met vlees, maar er zijn ook vegatarische varianten van deze Marokkaanse tomatensoep. Vaak zitten er linzen, kikkererwten en vermicelli in. Maak de soep helemaal klaar, maar voeg het vlees er pas vlak voor het serveren aan toe zodat het niet droog wordt.

Klik hier voor het recept van harira >>

Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.