Bao buns met hoisin tempeh (vegan)

Gepubliceerd op 9 september 2022 om 07:00

Boa buns ken je vast wel, deze gestoomde broodjes kun je vullen met van alles en nog wat. Bijvoorbeeld char siu speklappen. Maar deze keer heb ik een plantaardige variant voor je met tempeh.

Je bakt de tempeh krokant en roert het daarna door hoisin saus, samen met gestoomde sugar snaps. Een heerlijk gerecht waar je je vingers bij op eet! Je kan de hoisinsaus helemaal zelf maken volgens het recept hieronder, of maak het jezelf gemakkelijk en koop een potje in de supermarkt. Serveer het met zure komkommers en je hebt een heerlijk broodje met zowel zoete, zoute, zure als umami smaken. Een heerlijke smaakbom dus!

KokenKoken

Ingrediënten voor 5 broodjes

Bao buns
175 gr bloem
1 tl gedroogde gist
1/4 tl zout
1/4 tl bakpoeder
1,5 tl suiker
1 el zonnebloemolie + extra voor invetten
115 gr ongezoete sojamelk
Vel bakpapier in 10 stukjes geknipt
Vulling
250 gr tempeh
150 gr sugar snaps
1 el sesamzaadjes
Hoisinsaus
120 gr honing
80 gr miso
2 tenen knoflook
2 e zonnebloemolie
0,5 tl sesam olie
0.5 tl 5 spice poeder
1 el (rijst)azijn
1 tl sriracha
Zure komkommers
100 gr komkommer
2 el zijn
1 tl suiker
peper en zout naar smaak

Zo maak je bao buns met hoisin tempeh

  1. Warm de sojamelk iets op een pannetje tot het lauwwarm is. Doe de gist in een bakje en giet daar een beetje warme melk bij. Laat even staan.
  2. Doe voor de broodjes de bloem, suiker, bakpoeder en het zout in een kom. Roer door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
  3. Giet de melk, gist, en olie in het kuiltje en roer alles door elkaar. Kneed er vervolgens een mooi samenhangend deeg van. Met de hand of met een keukenmachine met deeghaken.
  4. Kneed tot een bol en leg in een kom, dek af en laat een half uur rijzen.
  5. Snij ondertussen de komkommer in kleine stukjes en meng met de azijn, suiker, peper en zout. Roer regelmatig door, zodat de azijn goed intrekt in alle komkommer.
  6. Doe voor de hoisinsaus de zonnebloem- en sesamolie in een pannetje. Knijp de knoflook erbij uit en voeg het 5 spicepoeder toe. Bak een minuutje en voeg dan de rest van de ingrediënten toe.
  7. Breng aan de kook, laat ongeveer 5 minuten koken en haal dan van het vuur. Zet apart tot gebruik.
  8. Verdeel het deeg in 5 bolletjes en leg ieder bolletje op een stuk bakpapier. Rol uit tot een langwerpig lapje, smeer in met wat olie en vouw dubbel met een stukje bakpapier ertussen. Laat nog 30 tot 45 minuten rijzen.
  9. Snij de tempeh overdwars doormidden, dan in dunne plakjes en die ook nog eens doormidden. Zo krijg je plakjes van ca 400x150x2mm.
  10. Verhit een laag olie in een diepe pan en frituur de tempeh in delen goudgeel en knapperig. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier en bestrooi direct na het frituur steeds met wat zout. Zet ook apart tot gebruik.
  11. Leg de gerezen bao buns in een stoomkoker of mandje, nog steeds op een stukje bakpapier. Stoom de broodjes in 25 minuten gaar.
  12. Snij ondertussen de sugar snaps in drieën en stoom na de broodjes in 5 minuten beetgaar.
  13. Verhit de hoisinsaus in een wok of koekenpan en roer de tempeh erdoor, verwarm een paar minuten door en schep dan ook de sugar snaps erdoor.
  14. Schep de tempeh op de broodjes, bestrooi met wat sesamzaadjes en voeg aan ieder broodje een flinke schep zure komkommers toe.

Eet smakelijk!


Probeer ook eens een van deze vegan recepten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.