Sinds kort hebben we deze stoomkoker van Russell Hobbs. Heel fijn om groenten in te stomen, maar je kan er nog veel meer mee natuurlijk. Dus ik ging aan de slag met gestoomde broodjes, beter bekend als bapao. Gevuld met char siu speklappen en geraspte wortel zijn die heel lekker! Ik serveerde het samen met chilisaus en een salade van wortel en komkommer.
Je kunt de broodjes maken met gistdeeg, maar met zelfrijzend bakmeel gaat het een stuk sneller. Dus dit recept is met zelfrijzend bakmeel. Als voorgerechtje kun je uitgaan van 2 broodjes per persoon, alhoewel ik er best nog wel meer lustte ;)
Ingrediënten voor 6 broodjes:
125 gr zelfrijzend bakmeel
0,5 tl zout
0,5 tl bakpoeder
100 ml melk
Bloem om te bestuiven
240 gr speklappen
35 gr roasted red pork/char siu mix (poeder)
80 ml water
1 teen knoflook
1 kleine sjalot
2 cm gember
0,5 rood pepertje
2 snackkomkommertjes
1 grote winterwortel
2 el limoensap
1 el sesamolie
1 el vissaus
Klein bosje koriander
1 bakje chilisaus
Aan de slag
- Verhit de oven voor op 175 graden
- Als eerste bakken we de speklappen. Maak de marinade door de char siu mix te mengen met het water.
- Leg de speklappen in een ovenschaal en giet de char siu marinade over het vlees, hou 2 el over.
- Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de speklappen 15 minuten.
- Verhoog dan de temperatuur van de oven naar 225 en bak de speklappen nog eens 30 minuten. Draai ze elke 5 à 10 minuten om.
- Meng ondertussen het limoensap, de sesamolie en vissaus tot een dressing.
- Snij de komkommer in plakjes en rasp de wortel. Meng de helft van de wortel en de komkommer door de dressing. Zet apart tot gebruik.
- Snij nu de knoflook, sjalot, peper en gember fijn.
- Laat de speklappen iets afkoelen en snij dan ook in heel kleine stukjes.
- Verhit wat olie in een wokpan en bak de knoflook, peper, ui en gember aan. Voeg dan de rest van de wortel toe en roer de overgebleven char siu mix er door heen.
- Bak een paar minuten en roer dan de kleingesneden speklapjes erdoor. Zet het vuur uit.
- Maak nu het beslag voor de broodjes door eerst alle droge ingrediënten (bakmeel, bakpoeder en zout) door elkaar te roeren. Roer dan de melk er geleidelijk door heen.
- Kneed het deeg met bebloemde handen en op een bebloemd aanrecht 5 minuten tot een samenhangend deeg. Verdeel dan in 6 balletjes.
14. Knip 6 stukjes bakpapier van 10 bij 10 en rol ieder deegballetje erop uit.
15. Schep op ieder deegplakje ongeveer anderhalve eetlepel vulling en vouw de broodjes goed dicht. Pas op dat het deeg niet scheurt. Je houdt waarschijnlijk wat vulling over.
16. Je kan de broodjes stomen in een stoomcooker, of gewoon in een pan met een laagje water en een stoommandje of vergiet. Leg de broodjes, op het bakpapier, in het stoommandje, zorg dat er genoeg ruimte tussen de bakpapiertjes zit om de stoom erdoor te laten.
17. Stoom de broodjes 10 minuten, laat daarna iets afkoelen.
18. Snij ondertussen de koriander fijn.
19. Serveer de broodjes met de chilisaus, koriander, salade en rest van de vulling.