Patatje stoofvlees pinda

Gepubliceerd op 19 april 2022 om 07:00

Kan je niet kiezen tussen stoofvlees of pindasaus bij je patat? Maak gewoon een patatje stoofvlees pinda :) Je stooft het vlees lekker mals in een heerlijke zelfgemaakte pindasaus.

Zowel stoofvlees als pindasaus vind ik heerlijk bij patat, dus ik besloot ze lekker te combineren. Een goed idee, want we hebben heerlijk gegeten. Zoals gewoonlijk bij stoofvlees moet je wel even geduld hebben, want het vlees moet wel minimaal 4 uur stoven of heel lage temperatuur. Maar je geduld wordt wel beloond en tijdens het stoven hoef je alleen af en toe even te roeren. Bak de patat als het vlees helemaal klaar is en serveer er eventueel nog wat groenten bij. Ik ging voor heerlijke sperzieboontjes, die passen ook prima bij pindasaus.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

700 gr riblappen (rund)
1 rode ui
2 tenen knoflook
3 cm gember
1 stengel citroengras
1 el bloem
1 runderbouillonblokje
0,5 tl chilipoeder
0,5 el korianderpoeder
0,5 tl zout
3 el ketjap
150 ml heet water
200 ml kokosroom
225 gr pindakaas
Bosje verse koriander
Limoensap naar smaak
Gebakken uitjes naar smaak
Patat

KokenKoken

Zo maak je een patatje stoofvlees pinda

  1. Snipper de ui, snij de knoflook en gember fijn en snij de stengel citroengras in 4 stukken. Zet even aan de kant.
  2. Snij de riblappen in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter en bestrooi met peper en zout. Verhit een klont boter en scheut olie in een braadpan op middelhoog vuur en bak het vlees rondom bruin aan. Doe het in delen als niet al het vlees tegelijk op de bodem van de pan past.
  3. Schep het vlees uit de pan, zet het vuur iets lager en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak zo'n 5 minuten, voeg dan de bloem, het chilipoeder, korianderpoeder en het zout toe. Bak nog 2 minuten.
  4. Verkruimel het bouillonblokje erbij en giet de kokosroom en het hete water in de pan. Roer de pindakaas en ketjap erdoor. Doe het vlees en de stukke citroengras in de pan en leg het deksel erop. Laat een uur of 4 op heel laag vuur stoven. Roer tussendoor af en toe door.
  5. Als het klaar is kan je de patat bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pluk ondertussen de blaadjes van de koriander. Snij de steeltjes fijn en roer door het stoofvlees. Snij de blaadjes ook fijn en leg even apart.
  6. Proef de pindasaus en breng op smaak met limoensap, peper, zout en eventueel een van de andere ingrediënten die er al in zitten. Haal de stukjes citroengras eruit.
  7. Schep patat en stoofvlees pinda op borden en garneer met gebakken uitjes en verse koriander.

Eet smakelijk!


Deze recepten wil je ook proeven: