Orange chicken is een lekker gerecht van krokante kip in een homemade zoet-pittige saus. Het komt uit Amerika, maar is gebaseerd op de Chinese keuken. Ik maakte het bij dit oranje menu voor koningsdag, maar het is natuurlijk ook lekker als losse maaltijd doordeweeks. Het lijkt veel werk, maar dat valt reuze mee!
Zorg wel dat je lichte sojasaus gebruikt, met donkere sojasaus smaakt het nog steeds lekker, maar krijg je bruine saus in plaats van oranje. Serveer met wokgroenten en rijst en je hebt een heerlijke maaltijd die je vast vaker wilt maken.
Ingrediënten voor 6 personen
3 sinaasappels
100 gr suiker
3 el rijstazijn
3 el lichte sojasaus
0,5 / 1 tl chilivlokken
3 tenen knoflook
3 cm gember
3 el water
100 gr maizena
1 kilo kipfilet of kipdijfilet
2 eieren
60 gr bloem
0,5 tl zout
Roerbakgroenten voor erbij
Zonnebloemolie om in te frituren
Bosuitje
Aan de slag met orange chicken
- Rasp de schil van de sinaasappels en pers ze uit. Doe het sap in een pannetje, samen met de rijstazijn, lichte sojasaus, de suiker en de chilivlokken.
- Snij de knoflook en gember heel fijn en voeg ook toe aan het pannetje. Zet op het vuur en breng rustig aan de kook. Als het kookt meng je 3 el van de maizena met 3 el koud water en roer tot een papje. Giet al roerend bij de kokende saus en roer goed door. Laat de saus nu een paar minuten iets indikken. Zet het vuur dan lager, zodat de saus warm blijft maar niet meer kookt.
- Snij alvast de bosui fijn, deze gebruik je als garnering.
- Snij de kip in blokjes en zet 2 ruime schalen neer. Mix in de ene de bloem, de rest van de maizena en het zout door elkaar. Roer in de andere de eieren los.
- Haal de kip nu eerst door het bloemmengsel, dan door de eieren en dan weer door het bloemmengsel. Leg op een bord (eventueel in de koelkast) tot gebruik.
- Neem een diepe pan en verhit daarin ongeveer 2 centimeter zonnebloemolie tot 175 à 180 graden. Frituur de kip steeds in delen (als je teveel tegelijk in de olie doet koelt het teveel af) in 3 tot 4 minuten goudbruin. Schep dan met een schuimspaan op een bord met keukenpapier.
- Wok ondertussen de groenten gaar met ongeveer een kwart van de sinaasappelsaus. En kook rijst voor erbij.
- Als alle kip klaar is en de groenten en rijst gaar zijn, doe je de kip in een schaal. Roer het grootste deel van de sinaasappelrasp door de saus en giet over de kip. Schep goed door elkaar en garneer met de bosui, de rest van de sinaasappelrasp en wat versgemalen peper. Serveer direct zodat de kip krokant blijft.
Eet smakelijk!
Combineer de orange chicken met een van deze voorgerechten: