Filodeeg met zalm en mandarijn

Gepubliceerd op 1 december 2022 om 06:46

Deze filodeegzakjes zijn een leuk gerecht op Sinterklaasavond, bijvoorbeeld als onderdeel van het Zak van Sinterklaas menu. Deze zak wordt niet gevuld met cadeautjes, maar met een lekkere maaltijd van zoete aardappel, zalm en mandarijn. Bij Sinterklaas denk ik namelijk altijd aan mandarijnen en die passen ook gewoon heel goed bij zalm.
Het knapperige van het filodeeg is een lekkere toevoeging aan de zachte zalm en zoete aardappelpuree. Je serveert er een simpele salade van spinazie en rode ui bij, voor een heerlijke, complete maaltijd.

Ingrediënten voor 6 personen

750 gr zalmfilet zonder vel
Ca. 750 gr zoete aardappel
Half groentebouillonblokje
15 gr boter
3 mandarijntjes
4 à 5 takjes peterselie
3 el olijfolie
1,5 el citroensap
12 vierkante vellen filodeeg
150 gr spinazie
1 rode ui
2 el olijfolie extra vierge
2 tl witte wijn azijn
Olijfolie om in te vetten
Peper en zout naar smaak

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Aan de slag met dit recept voor filodeeg met zalm en mandarijn

  1. Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking en verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Schil de zoete aardappel, snij in blokjes en breng een pan met een laag water en het halve bouillonblokje aan de kook. Kook de aardappels in ongeveer een kwartier gaar, giet af en laat even goed uitstomen.
  3. Stamp daarna tot een gladde puree, voeg de boter toe en breng op smaak met peper en zout.
  4. Terwijl de aardappels koken kun je de marinade voor de zalm maken. Meng de olijfolie en het citroensap door elkaar. Rasp de mandarijntjes en roer twee derde van de rasp er ook door.
  5. Snij de peterselie fijn en roer er samen met flink wat zout en peper doorheen.
  6. Pel de mandarijntjes en verwijder zoveel mogelijk van het witte vel. Snij ze daarna horizontaal in 4 plakjes.
  7. Snij de zalm in 6 gelijke stukken, het liefst ongeveer vierkant. Als je een wat dunner startstuk hebt, kun je de zalm dubbelvouwen, zodat het wat dikker is en niet te snel gaar wordt in de oven.
  8. Leg steeds een plakje filodeeg neer, besmeer met wat olijfolie en leg er een tweede plak filodeeg op. Schep er wat aardappelpuree op, leg daarop een stuk zalm, besmeer met de marinade en leg daarop 2 plakjes mandarijn.
  9. Vouw het filodeeg dicht en knoop er een rolladetouwtje omheen. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 24 tot 28 minuten gaar (afhankelijk van je oven en van hoe gaar je de zalm wilt).
  10. Snij ondertussen de spinazie wat kleiner en snipper de rode ui. Doe in een schaal. Meng de olijfolie en witte wijn azijn door elkaar en roer de rest van de mandarijnrasp erdoor.
  11. Roer de dressing door de spinazie en breng op smaak met peper en zout.
  12. Schep wat spinaziesalade op 6 borden en leg de filodeeg zakken er bovenop.

Eet smakelijk!


Combineer dit gerecht met een van deze toetjes:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.