Beenham in citrusmarinade met aardappeltorentjes en wortelpuree

Gepubliceerd op 12 december 2022 om 06:50

Beenham is een perfect stuk vlees om tijdens de kerst op tafel te zetten. Het smaakt heerlijk, ziet er spectaculair uit en door het in de oven te garen kan het eigenlijk niet verkeerd gaan. Deze beenham marineer je in een citrusmarinade, dat maakt het vlees heerlijk smaakvol en mals.

Deze marinade maak je van sinaasappel, limoen, koriander, munt, komijn, oregano, knoflook en chilipoeder. Een ware smaakbom! Serveer er aardappeltorentjes bij waarin de knoflook en oregano terugkomen en een wortelpuree die je met komijn op smaak brengt. En je kookt de marinade in met honing tot een lekkere saus voor erbij. Dat belooft een heerlijk kerstdiner te worden :)

KokenKoken

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Ingrediënten voor 4 personen

2 beenhammetjes van ca. 450 gr (je kan ook 1 grotere nemen, maar dan is de garingstijd langer)
2 sinaasappels
3 limoenen
300 ml olijfolie
25 gr verse koriander
25 gr verse munt
3 tl komijn
3 tl gedroogde oregano
3 teentjes knoflook
1 tot 1,5 tl zout
1,5 tl chilipoeder
2 à 3 el honing
30 gr boter
1 el maizena
Aardappeltorentjes
ca. 800 gr aardappels
2 el gedroogde oregano
0,5 tl knoflookpoeder
0,75 tot 1 tl zout
100 gr parmezaan
2 à 3 el olijfolie
Wortelpuree
800 gr wortels
1 tot 1,5 el komijn
50 gr parmezaan
Boter
Peper en zout naar smaak

Zo maak je deze beenham in citrusmarinade

  1. Als eerste maak je de marinade, doe dit ruim op tijd, zodat de beenham tenminste 2 uur kan marineren. Rasp de schil van de sinaasappels en limoenen en pers ze uit.
  2. Snij de koriander, de muntblaadjes en de knoflook fijn.
  3. Meng het sap met de olijfolie, munt, koriander, knoflook, zout, chilipoeder, oregano en komijn. Leg de beenhammen in de marinade en zorg dat ze goed bedekt zijn. Dek af en zet ten minste 2 uur in de koelkast.
  4. Was de aardappels en snij in heel dunne plakjes. Hiervoor kan je een mandoline gebruiken. Rasp de parmezaan, zowel voor de aardappels als voor de wortels.
  5. Meng in een kom de olijfolie, het zout, de oregano, knoflookpoeder en 80 gr van de parmezaan door elkaar. Hussel daar de aardappel doorheen, zodat alle plakjes goed bedekt zijn.
  6. Vet 12 muffinvormpjes in met een beetje olie en stapel de aardappels daar in op. Laat even staan tot het de oven in kan.
  7. Zet ongeveer een uur voor jullie gaan eten de oven aan en verwarm voor op 190 graden.
  8. Leg de beenhammetjes in een ovenschaal en zet in de oven. Als je een kerntemperatuurmeter hebt kan je die gebruiken en de beenham opwarmen tot 62 à 65 graden. Normaal is het 65 graden, maar de zuren van de marinade garen het vlees ook, dus daarom zou ik in dit geval 62 graden aanraden.
    Heb je geen kerntemperatuurmeter bak de beenham dan 40 tot 45 minuten in de oven, heb je een grotere beenham, dan duurt het langer voor de beenham gaar is.
  9. Zet de aardappeltorentjes ook in de oven en bak 30 minuten mee.
  10. Schrap ondertussen de wortels en snij in stukjes. Doe in een pan met kokend water en wat zout en kook gaar. Giet af en laat goed uitstomen.
  11. Stamp met de boter tot een gladde puree, roer de parmezaan erdoor zodat het smelt en breng op smaak met de komijn en met peper en zout. Hou op laag vuur warm tot jullie gaan eten.
  12. Maak ondertussen ook de saus door 200 ml van de marinade in te koken met 100 ml water en 2 el honing in te koken tot de hoeveelheid is gehalveerd.
  13. Zet het vuur dan iets lager, zodat het nog heel zachtjes kookt. Meng de maizena met wat koud water tot een papje en roer door de saus, zodat het wat dikker wordt. Smelt daarna de boter erdoor. Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel extra honing. '
  14. Als de beenham klaar is laat je deze even 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  15. Zet de oven op 220 graden en bestrooi de aardappeltorentjes met de rest van de parmezaan. Bak nog even in de oven zodat er een korstje van parmezaan ontstaat.
  16. Verdeel de wortelpuree over (warme) borden. Snij de beenham in plakken en leg op de wortelpuree. Giet er een beetje saus overheen en zet de aardappeltorentjes ernaast. Serveer de rest van de saus er los bij. 

Eet smakelijk!


Combineer de beenham in citrusmarinade met een van deze voorgerechten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.