Tagliatelle pomodoro met basilicum crème

Gepubliceerd op 16 oktober 2021 om 07:01

De inspiratie voor deze pasta kwam tijdens onze vakantie in Sardinië. Pasta pomodoro, oftewel pasta met tomatensaus, klinkt heel simpel. Maar als je het allemaal vers en met liefde klaarmaakt is het een heerlijk smaakvol gerecht! In Sardinië viel het mij op dat de pasta daar veel steviger is dan wat we in Nederland gewend zijn. Ik kookte het nu dan ook korter dan normaal en dat geeft een heerlijke bite aan het gerecht. In combinatie met de tomatensaus en romige basilicumcrème is het echt genieten. 

Ingrediënten 

Let op, ik maakte dit recept bij het Sardijnse menu. Maak je het als onderdeel van het menu dan is dit recept genoeg voor 6 personen. Zo niet, dan is het voldoende voor ongeveer 3 personen.
Pasta
360 gr semolinabloem + extra voor bestrooien
3 eieren
1 eidooier
Ca 2 el olijfolie
Tomatensaus
1,5 kilo tomaten
3 tenen knoflook
30 gr basilicum
1 el maizena
Basilicumcrème
65 gr basilicum
125 ml koolzaad- of raapzaadolie
20 gr olijfolie
20 gr eiwitten
40 gr volle yoghurt

TIP: wil je het jezelf iets makkelijker maken, gebruik dan verse pasta uit de supermarkt.

Het recept voor tagliatelle pomodoro met basilicum crème

  1. Kook de basilicum (steeltjes en blaadjes) een minuutje en spoel daarna af met koud water.
  2. Doe in de blender, zet aan en giet langzaam de koolzaadolie en olijfolie erbij tot een mooie groene saus.
  3. Giet door een vergiet, zodat het mooi glad wordt en zet even apart.
  4. Spoel de blender schoon en doe het eiwit erin. Klop schuimig en voeg dan de yoghurt toe en blend nog een minuut. Giet dan, terwijl de blender aanstaat, de basilicumolie erbij. Blend tot een gladde crème.
  5. Zet in de koelkast tot gebruik.
  6. Maak nu het pastadeeg door het bloem, de eieren en de olijfolie door elkaar te roeren in een kom.
  7. Bestrooi het aanrecht met extra bloem en kneed het in 5 tot 10 minuten tot een mooi elastisch deeg. Als je drukt in het deeg moet het een beetje terugveren. Is je deeg te droog, voeg dan wat extra olijfolie, of als het te nat is voeg je wat extra bloem toe.
  8. Wikkel in huishoudfolie en leg tot gebruik, maar minstens een half uur, in de koelkast.
  9. Zet een ruime pan met kokend water op het vuur, met daarnaast een schaal met ijswater.
  10. Snij ondiepe kruisjes in de onderkant en eventueel ook bovenkant van de tomaten en kook deze 1 minuut. Schep daarna met een schuimspaan in de bak met ijswater.
  11. Trek de velletjes van de tomaten af en snij ze in vieren.
  12. Neem een ruime koekenpan en verhit een flinke scheut olie. Snij de knoflook fijn en bak 2 minuten in de olie op middellaag vuur. Snij ondertussen de basilicum (takjes en blaadjes) fijn., maar hou wel een paar blaadjes achter als garnering.
  13. Voeg dan de tomaten en basilicum toe aan de pan. Breng aan de kook en laat tenminste 15 minuten zachtjes inkoken. Roer regelmatig en plet de tomaten ondertussen fijn met je (pol)lepel.
  14. Laat iets afkoelen en druk de tomatensaus dan door een zeef, zodat je een gladde saus hebt.
  15. De saus is nu nog erg dun, doe terug in de pan en breng weer zachtjes aan de kook. Roer een el water door de maizena tot een papje en giet dat al roerend door de saus.
  16. Laat de saus nog even inkoken tot een mooie saus, met de dikte van yoghurt. Zet het vuur uit.

17. Zet een grote pan met zeker 2 liter water op het vuur en breng aan de kook.
18. Haal het pasta deeg uit de koelkast en verdeel in 10 tot 12 delen. Bestrooi je aanrecht weer met bloem en kneed alle stukje tot een dikke lap.
19. Neem je pastamachine en haal een deeglapje eerst een paar keer door de rol op stand 0. Vouw het lapje steeds dubbel voor je hem er weer doorheen haalt. Zet de pastamachine dan op stand 5 en haal de lap er weer een keer of 5 doorheen en vouw steeds dubbel. De laatste keer vouw je hem niet dubbel, maar draai je hem door de tagliatellerol.
20. Haal de tagliatelle losjes door de bloem en laat even op het aanrecht liggen. Herhaal dit met alle pasta.
21. Zet het vuur van de tomatensaus weer aan, zodat de saus weer opwarmt en zachtjes kookt.
22. Kook de pasta nu 3 tot 4 minuten in de grote pan. Schep dan met een schuimspaan bij de tomatensaus en kook nog een minuutje.
23. Schep de pasta op de borden en giet er wat basilicumcrème overheen. Bestrooi met wat vers gemalen peper en garneer met de overgebleven blaadjes basilicum.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.