Deze Finse ovenschotel wordt gemaakt van rijst, gehakt en witte kool. Het is smaak gebracht met majoraan, nootmuskaat, witte peper en maple syrup. Erg lekker! Ik vind het een echt herfst gerecht, lekker kruidig, maar ook een beetje zoetig.
Het moet wel lang in de oven staan, 3 kwartier, dus je moet even geduld hebben. Maar verder is het makkelijk te maken. Het wordt traditioneel met vossenbessen- of cranberryjam geserveerd. En dat is erg lekker erbij, dus laat dat vooral niet weg!
Ingrediënten voor 6 personen
200 gr (zilvervlies)rijst
2 el boter
1 ui
1 kilo witte kool
1 tl witte peper
4 tl majoraan
1 tl nootmuskaat
1,5 blokje runderbouillon
300 ml water
2 el maple syrup
600 gr gehakt
100 gr parmezaan
Cranberry jam naar smaak
Let op: ik ga er bij de hoeveelheden van uit dat je ook een voor- en nagerecht eet. Bijvoorbeeld uit het Finse menu.
Zo maak je kaalilaatikko
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Snij ondertussen de kool in stukjes van ongeveer 2 bij2 cm en snipper de ui.
- Verhit de boter in een ruime (ovenbestendige) pan, fruit de ui aan en voeg dan de kool toe. Bak deze een kwartiertje.
- Voeg na een kwartier de majoraan, nootmuskaat, witte peper, bouillonblokjes en het water toe. Roer goed door, doe de deksel op de pan en laat nog een kwartier pruttelen.
- Rasp ondertussen de parmezaan.
- Roer dan de maple syrup erdoor. Proef even en voeg eventueel nog extra maple syrup, kruiden of zout toe.
- Schep dan het rouwe gehakt erdoor en als laatste de rijst. Doe alles in een ovenschaal als je geen ovenbestendige pan hebt en bestrooi met de parmezaan.
- Bak 3 kwartier op 175 graden. Serveer met de cranberry jam.
Eet smakelijk!
Tip! Probeer ook eens een van deze Scandinavische gerechten:
Reactie plaatsen
Reacties
Ga ik proberen lijkt mijn lekker
Leuk Rina! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!