Dit menu is gebaseerd op een klassieker, namelijk het boek ‘Jamie’s 30 minute meals’ (affiliate link) uit 2010. Een boek vol met complete maaltijden die je allemaal binnen 30 minuten kan maken. De meeste maaltijden in het boek bestaan uit 3 gerechten, vaak een hoofdgerecht, bijgerecht en toetje. Maar er staan ook voorgerechten in. Niet alleen handig voor een goede doordeweekse maaltijd, maar ook perfect voor een etentje met 3 gangen. Alle gerechten uit dit menu zijn dan ook gebaseerd op de recepten van Jamie Oliver, maar ik gaf er wel mijn eigen draai aan.

Het menu start met brood en kruidenboter, maar dan wel extra lekker. Je smeert een ciabatta in met een mengsel van olijfolie, kruiden en knoflook, dat geeft lekker veel smaak! Het hoofdgerecht is een variant op mac and cheese, waar je bloemkool aan toevoegt en een heerlijk korstje van broodkruim, ontbijtspek en rozemarijn. En dan als afsluiter een heerlijke chocolade-muntganache die je maakt met pure chocola en After Eight, mijn favoriete chocolaatjes! Serveer er aardbeien bij, of ander seizoensfruit, en lekkere koekjes om in de ganache te dopen. Lekker en leuk om midden op tafel te zetten en met z’n allen van te eten.

Ingrediënten voor 4 personen

Knoflookbrood met kruidenboter
1 ciabatta
10 gr verse peterselie
5 gr verse salie
2 flinke tenen knoflook
Bakje kruidenboter
Scheut olijfolie

Bloemkoolmacaroni met spek en kaas
Halve grote bloemkool (ca. 600 gr)
275 gr macaroni (gedroogd)
6 plakjes ontbijtspek
Paar takjes rozemarijn
2 boterhammen
125 gr belegen kaas
150 gr crème fraîche
85 gr rucola
150 gr cherrytomaten
75 gr mozzarella
Scheut extra vierge olijfolie
Scheutje balsamico azijn

Chocolade-muntganache met aardbeien en koekjes
100 gr pure chocola (72% cacao)
50 gr After Eight
50 gr crème fraîche
15 gr boter
Bakje aardbeien
Jouw favoriete koekjes om in de ganache te dopen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zo maak je het 30 minuten menu

Je kan dit hele menu dus in ongeveer 30 minuten maken, voorbereiding is daarom niet nodig. Je moet wel 30 minuten lang achter elkaar doorwerken of om een beetje vragen. Zorg ook dat je alle ingrediënten en de overige benodigdheden vast klaarzet. Dan hoef je niet te zoeken of af te wegen tussendoor en kan je snel doorkoken. Je vindt op deze pagina meteen het recept voor het hele menu. Wil je maar 1 onderdeel van het menu maken? Klik dan hierboven op de foto van het gerecht of hieronder in de tekst op de linkjes voor het losse recept.

Om te beginnen:
Zet alle ingrediënten afgewogen klaar en pak er ook een ovenschaal van ca. 30 X 20 cm bij, een ruime kookpan en een kleiner pannetje dat in de grote pan past bij. Verder heb je een rasp nodig, een keukenmachine, een vel bakpapier, en een knoflookpers. Verwarm de oven voo rop 200 graden (boven-onderwarmte) en zet de grote pan op het vuur met ca 1,5 liter water erin, breng aan de kook.

Bloemkoolmacaroni
Je begint met de bloemkoolmacaroni, leg daarvoor de plakken ontbijtspek in de ovenschaal en zet bovenin in de oven om knapperig te bakken.

Snij ondertussen de bloemkool in grove stukken en doe in de pan met kokend water, samen de macaroni en een schepje zout. Breng weer aan de kook en kook in 8 tot 10 minuten de pasta gaar met de deksel iets scheef op de pan.

Knoflookbrood met kruidenboter
Snij de ciabatta iedere 2 cm ongeveer 3 kwart in. Hak de peterselie en salie fijn. Verkreukel een vel bakpapier onder de kraan en leg op het aanrecht, strijk glad. Strooi de fijngesneden kruiden erop en wat zout en peper. Pers de knoflook erbij uit en besprenkel met een flinke scheut olijfolie. Meng door elkaar en wrijf het brood ermee in, ook in de sneden. Leg het brood op het bakpapier en vouw het dicht. Leg op een rek in het midden van de voorverwarmde oven, zorg dat de ovenschaal er naast past.

Bloemkoolmacaroni
Haal de ovenschaal met ontbijspek uit de oven en doe in de keukenmachine, laat het vet in de ovenschaal zitten. Schep de macaroni en bloemkool met een schuimspaan uit de pan en leg in de ovenschaal.
Doe ook het brood, de rozemarijn en een scheut olijfolie in de keukenmachine en maal fijn tot broodkruim.
Rasp de kaas, pers de knoflook uit en roer door de crème fraîche. Maak de bloemkoolstukken iets kleiner met een lepel en schep het crème fraîche mengsel erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verspreid gelijkmatig in de ovenschaal en bestrooi met het broodkruim. Zet nog 8 tot 10 minuten in de oven.

Chocolade-muntganache
Breek de chocola en After eight in stukjes en doe samen met de crème fraîche en boter in het kleine pannetje. Zet die op de grote pan met heet water (niet meer kokend), zorg dat het water de kleine pan niet raakt, giet er wat water uit als dat wel zo is. Laat de chocola rustig smelten, roer af en toe door. Leg ondertussen de koekjes en aardbeien op een mooie schaal of bord.

Snelle salade voor erbij
Doe de rucola in een ruime schaal en meng met een scheutje extra vierge olijfolie. Halveer de cherrytomaten en scheur de mozzarella in stukjes, leg op de rucola. Besprenkel met de balsamico azijn en nog wat extra vierge olijfolie, bestrooi met peper.

Serveren
Serveer het brood op een plank in het bakpapier, samen met de kruidenboter. Check als je het brood uit de oven haalt even of de bloemkoolmacaroni (bijna) klaar is, zet in dat geval de oven vast uit en laat het deurtje op een kier staan.

Roer tussendoor nog even door de chocolade-muntganache en zet het vuur uit als alles gesmolten is. Serveer dan de bloemkoolmacaroni midden op tafel in de ovenschaal met de salade er los bij.

Als de bloemkoolmacaroni op is giet je de chocolade-muntganache in een kom en serveer samen met de aardbeien en koekjes, lekker dippen maar!

Eet smakelijk!


Nog meer etentjes? Probeer ook eens een van deze menu's: