Witte wijn is er in vele soorten en je kan het perfect gebruiken om mee te koken. Zowel lekkere hartige gerechten als heerlijk zoete toetjes. Toen ik bij het programma Wit Rosé & Rood Trip met Ronald Giphart en Harold Hamersma een Chardonnay soep voorbij zag komen wist ik meteen dat ik die wilde maken. Uiteindelijk bleek dat ik niet heel goed had opgelet, want ik had het als voorgerecht bedacht, maar het bleek een toetje te zijn.

Toch start dit witte wijn menu met een Chardonnay soep, ik heb het recept gewoon een beetje aangepast zodat het hartig is in plaats van zoet. Het hoofdgerecht is een heerlijke Italiaanse pasta met zalm en garnalen. Daar maak je een saus bij van een van mijn favoriete Italiaanse wijnen, namelijk de Vermentino. Het geeft de saus een frisse citrusachtige smaak.

En waarom ik die Chardonnay soep niet gewoon als toetje maakte, zoals het eigenlijk bedoelt was? Nou, dat is heel simpel, het toetje moest namelijk een goddelijke cava taart met passievrucht worden! Die had ik eerder al eens gemaakt, maar nooit gedeeld en het is een perfecte afsluiting bij dit menu. Dus ik maakte hem lekker nog een keer (geen straf). Heerlijk zoet, maar toch fris en een beetje zuur van de passievrucht. Die wil je proeven!

Ingrediënten voor 6 personen

Chardonnay soep

750 ml water
1 bouillonblokje
Schil van een kwart citroen
4 kruidnagels
1 tl nootmuskaat
Snuf kaneel
500 ml Chardonnay
2 el bloem (20 gr)
2 el boter (30 gr)
3 eidooiers
1 ei
125 gr crème fraiche
Zout en peper naar smaak
100 gr gerookte spekreepjes

Tagliatelle met zalm, garnalen en Vermentino saus

2 grote uien
1,5 chilipepertje
3 knoflookteentje
750 ml Vermentino
1,5 tl paprikapoeder
3 tomaten
15 gr verse peterselie
15 gr verse dille
150 gr crème fraîche
300 gr schoongemaakte garnalen
600 gr spinazie
375 gr warm gerookte zalm
450 gr verse tagliatelle

Cava taart met passievrucht

Passievruchtvulling
250 ml passievrucht puree (+ extra voor garnering)
60 gr suiker
3 blaadje gelatine
Bodem
90 gr boter
175 gr koekjes (bv. digestive)
Cava mousse
4 blaadjes gelatine
175 gr witte chocola (+ extra voor garnering)
3 eidooiers
60 gr suiker
250 ml cava
250 ml slagroom
Verder nodig
Taartvorm met losse bodem van 18cm doorsnee
Ronde schaal van 16 à 17 cm doorsnee

Zo maak je het witte wijn menu

Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit menu wel een beetje onhandig is, want je kan niet alles van te voren maken en staat dus nog wel even in de keuken tijdens het etentje. Maar het is zeker de moeite waard, want het zijn 3 heerlijke gerechten waar iedereen van zal genieten! De taart kun je wel van te voren maken, dat moet zelfs want die moet een flinke tijd opstijven. Voor het voor- en hoofdgerecht kun je veel voorbereiden, uiteindelijk ben je dan nog ongeveer 15 minuten bezig met het voorgerecht. Het hoofdgerecht kost je tussendoor nog 15 tot 20 minuten.

Cava taart met passievrucht

De cava taart kun je het beste 1 of zelfs 2 dagen van te voren alvast maken, alle onderdelen moeten namelijk opstijven in de koelkast. Dus maak de passievruchtvulling minimaal een dag van te voren en zorg dat de rest van de taart uiterlijk het begin van de middag in de koelkast staat. Dan is er genoeg tijd om die op te laten stijven, want dat duurt nog zo’n 5 uur.

Bekijk hier het recept voor deze cava taart met passievrucht >>

Chardonnay soep

De soep heeft een heerlijke kruidige smaak. Je kan alles vast voorbereiden t/m stap 5. Zet daarna ongeveer 20 minuten voor jullie willen gaan eten de bouillon op middelhoog vuur om op te warmen en ga ca. 15 minuten voor etenstijd verder met stap 6.

Hier lees je het volledige recept voor de hartige Chardonnay soep >>

Tagliatelle met zalm, garnalen en Vermentino saus

Het hoofdgerecht kan je eigenlijk pas klaar maken als jullie het gaan eten, maar je kunt wel vast zorgen dat alle ingrediënten gesneden klaar staan. Dan hoef je alles alleen nog te bakken en koken. Na 15 tot 20 minuten zit je alweer heerlijk te eten. Voor de snelheid kan je de pan met water voor de pasta vast op het vuur zetten als jullie aan de Chardonnay soep beginnen.

Hier vind je het recept voor tagliatelle met zalm, garnalen en Vermentino saus >>

Eet smakelijk!