Chardonnay soep

Deze soep smaakt heerlijk naar Chardonnay en is tegelijkertijd lekker romig. Ik zag het gerecht voorbij komen in het programma Wit Rosé & Rood Trip met Ronald Giphart en Harold Hamersma (aanrader). En besloot het als voorgerecht bij het witte wijn menu te maken. Helaas had ik niet zo goed opgelet en bleek het een nagerecht te zijn. Maar uiteindelijk werd het met een aantal aanpassingen toch een heel lekker voorgerecht!

De soep is lekker kruidig dankzij nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Geklopte eieren en crème fraîche maken het lekker romig. En de Chardonnay proef je natuurlijk ook lekker goed. Gebruik het liefst een beetje een vettige, volle Chardonnay. Dan geeft de lekkerste smaak.

Ingrediënten voor 6 personen

750 ml water
1 bouillonblokje
Schil van een kwart citroen
4 kruidnagels
1 tl nootmuskaat
Snuf kaneel
500 ml Chardonnay
2 el bloem (20 gr)
2 el boter (30 gr)
3 eidooiers
1 ei
125 gr crème fraiche
Zout en peper naar smaak
100 gr gerookte spekreepjes

Recept voor Chardonnay soep

  1. Snij de spekreepjes in kleine blokjes.
  2. Doe het water in een pannetje. Snij de schil (inclusief een deel van het wit) van de halve citroen en doe ook in de pan, samen met de nootmuskaat, kruidnagel, snuf kaneel en het bouillonblokje.
  3. Zet op het vuur, breng rustig aan de kook en laat ongeveer 5 minuten zacht koken.
  4. Verhit ondertussen een kleine koekenpan en bak de spekreepjes op middelhoog vuur krokant. Doe daarna in een bakje met keukenpapier en laat uitlekken
  5. Voeg de Chardonnay toe aan de bouillon en kook nog een paar minuten.
  6. Smelt de boter in een pannetje en bak de bloem er 1 tot 2 minuten in, zodat je een roux krijgt.
  7. Giet de bouillon door een zeef en voeg daarna in kleine delen toe aan de roux, laat de bouillon helemaal opnemen voor je een nieuwe scheut toevoegt. Zo krijg je een gladde licht gebonden soep.
  8. Laat op laag vuur staan, het moet warm blijven, maar mag niet koken.
  9. Doe de eidooiers en het ei in een kom en klop luchtig. Met de hand duurt dat zo’n 5 minuten, met een elektrische mixer één minuutje.
  10. Giet bij de soep en blijf het ongeveer 5 minuten rustig kloppen met een (hand)garde tot je een mooie romige, gebonden soep krijgt.
  11. Roer de crème fraîche erdoor. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
  12. Verdeel over 6 kommen of glazen, voeg de spekblokjes toe en garneer met nog een beetje (vers geraspte) nootmuskaat en serveer.

Eet smakelijk!


Serveer een van deze hoofdgerechten na de Chardonnay soep: