Deze macaroni is een heerlijke variant op de Amerikaanse mac and cheese. Hij staat binnen een half uur op tafel en als het slim aanpakt maak je in de tussentijd ook nog een voorgerecht en heerlijk toetje. Namelijk met het 30 minuten menu, gebaseerd op het welbekende kookboek van Jamie Oliver (affiliate link).
Je kookt macaroni en bloemkool, die daarna de oven ingaan met een saus van crème fraîche, knoflook en kaas. Daaroverheen strooi je een kruim van brood, ontbijtspek en rozemarijn voor een lekker krokant korstje. Serveer er een snelle salade bij van rucola, cherrytomaten en mozzarella met extra vierge olijfolie en balsamico azijn.
Tip: vervang de bloemkool ook eens voor broccoli of een andere groente voor lekkere variatie.
Ingrediënten voor 4 personen
Halve grote bloemkool (ca. 600 gr)
275 gr macaroni (gedroogd)
6 plakjes ontbijtspek
Paar takjes rozemarijn
2 boterhammen
125 gr (extra) belegen kaas
150 gr crème fraîche
85 gr rucola
150 gr cherrytomaten
75 gr mozzarella
Scheut extra vierge olijfolie
Scheutje balsamico azijn
Recept voor bloemkoolmacaroni met spek en kaas
- Zet een grote pan op het vuur met ca 1,5 liter water erin, breng aan de kook. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-onderwarmte).
- Leg de plakken ontbijtspek in een ovenschaal van ca. 25 x 30 cm en zet bovenin in de oven om knapperig te bakken.
- Snij ondertussen de bloemkool in grove stukken en doe in de pan met kokend water, samen de macaroni en een schepje zout.
- Breng weer aan de kook en kook in 8 tot 10 minuten de pasta gaar met de deksel iets scheef op de pan.
- Rasp ondertussen de kaas en pers de knoflook uit. Roer door de crème fraîche.
- Haal de spekplakjes uit de ovenschaal (laat het vet in de ovenschaal zitten) en doe in een keukenmachine.
- Scheur het brood in stukken en doe ook in de keukenmachine, samen met de rozemarijn en een flinke scheut olijfolie. Maal fijn tot een broodkruim.
- Schep de macaroni en bloemkool met een schuimspaan uit de pan en leg in de ovenschaal.
- Maak met een lepel de stukken bloemkool iets kleiner. Roer het crème fraîche mengsel erdoor en voeg naar smaak peper en zout.
- Verspreid gelijkmatig in de ovenschaal en bestrooi met het broodkruim. Zet nog ongeveer 8 minuten in de oven.
- Doe ondertussen de rucola in een ruime schaal en meng met een scheutje extra vierge olijfolie.
- Halveer de cherrytomaten en scheur de mozzarella in stukjes, leg op de rucola.
- Besprenkel met de balsamico azijn en nog wat extra vierge olijfolie, bestrooi met peper.
- Serveer de bloemkoolmacaroni in de ovenschaal samen met de salade.
Eet smakelijk!
Serveer de bloemkoolmacaroni na een van deze lekkere voorgerechten: