Wist jij dat couscous bereiden eigenlijk heel lang duurt? Ik ken alleen de couscous uit een pakje waar je gewoon kokend water bij giet dan is het zo klaar. Maar traditioneel wordt het vaak 3 keer gestoomd en tussendoor overgoten met water. Het staat nog op mijn to-do lijstje om couscous eens op die manier te maken, want het zou dan een stuk luchtiger en fluffier moeten worden. Voor nu heb ik een couscous menu voor je met de snelle manier. Want op die manier is het natuurlijk ook gewoon al heel lekker en met deze 3 recepten maak je er echt een feestje van!

Je start het menu met gehakt-couscousballetjes, heel simpel én lekker. Ze zijn goed gekruid en je serveert ze met wat groenten en muhammara om te dippen. Het hoofdgerecht is een heerlijke kip gevuld met couscous. Deze couscous breng je op smaak onder meer rozijnen en kaneel, een beetje zoet dus. Dat combineert goed met de licht pittige harissa waarmee je de buitenkant van de kip kruidt. Voor het toetje maak je een couscoustaart gevuld met dadels. Daarvoor wel je couscous in gekookte melk met suiker en vanille voor een verrassende zoete variant van deze graankorrels.   

Ingrediënten voor 4 personen

Gehakt-couscousballetjes
60 gr volkoren couscous
5 gr verse peterselie
1 ei
250 gr gehakt
1 kleine rode ui
70 gr parmezaan
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
Flinke snuf versgeraspte nootmuskaat
Peper en zout
Paar blaadjes sla
1 gele paprika
Ca. 12 cherrytomaten
Muhammara om te dippen

Gevulde kip met couscous
1 hele kip (ruim 1 kilo)
Ca. 6 saffraandraadjes
1 tl verse gember
3 knoflooktenen
Rode ui
1 tl zout
1 tl witte peper
3 el olie
1 tl harissapoeder
15 gr boter
2 el amandelstiften
Vulling
100 gr couscous (gewoon, volkoren of een mengsel)
2 el rozijnen
3 el amandelstiften
½ tl kaneelpoeder
15 gr boter (kamertemperatuur)
1 tl fijne suiker
1/8 tl agaragar poeder
¼ tl zout
¼ tl peper
1 el olie
Komkommersalade
2 komkommers
10 gr munt
Halve sinaasappel
2,5 el extra vierge olijfolie
1 à 2 el citroensap
Paar stukken ingemaakte citroen
Peper en zout naar smaak

Couscous taart met dadelvulling
300 gr ontpitte dadels (+ extra voor garnering)
300 gr fijne couscous
½ tl zout
50 gr fijne suiker
7 gr instant gist
½ vanillestokje
120 gr boter
200 ml melk
Een paar eetlepels zoete gecondenseerde melk

Zo maak je het couscous menu

Dit menu is best veel werk, maar je kan wel weer een groot deel voorbereiden. Maak de taart bijvoorbeeld een dag van te voren alvast. En je kan de kip vast helemaal voorbereiden en koken, zodat het alleen nog in de oven hoeft. Draai de balletjes ook vast van te voren en bewaar afgedekt in de koelkast, dan hoeven ze alleen nog 10 tot 15 minuten te bakken als jullie gaan eten.

Couscous taart met dadelvulling

Je start dus met het toetje, deze bijzondere taart kan je gewoon afgedekt op het aanrecht bewaren. De basis is een zoete couscous met daartussen een (nog veel zoetere) laag dadelpuree. Alleen de gecondenseerde melk giet je er pas bij het serveren overheen als garnering. Verder kan je hem al helemaal klaar maken.

Bekijk hier het recept voor deze couscous taart met dadels >>

Gehakt-couscousballetjes

De balletjes voor het voorgerecht draai je gewoon ruim van te voren. Bewaar ze in de koelkast en bak ze vlak voor jullie gaan eten. Ondertussen kun je dan het bord opmaken met sla, paprikareepjes, cherrytomaten en (kant-en-klare) muhammara.

Hier lees je het volledige recept voor de gehakt-couscousballetjes >>

Gevulde kip met couscous

De gevulde kip met couscous moet eerst gekookt worden en daarna nog de oven in. Je kan hem vast helemaal bereiden, zodat het alleen nog 35 minuten in de oven moet. Zet de kip in de oven terwijl je de gehakt-couscousballetjes aan het bakken bent. Dan is het mooi op tijd klaar, nadat jullie het voorgerecht op hebben.

Hier vind je het recept voor gevulde kip met couscous >>

Eet smakelijk!

KokenKoken