Couscous taart met dadelvulling

Gepubliceerd op 27 augustus 2024 om 06:47

Deze taart is niet gemaakt van gewone bloem, maar van couscous. Dat geeft een heel andere, bijzondere structuur. Een beetje korrelig, zoals je ook wel zal verwachten van couscous. Tussen 2 lagen couscousdeeg zit een heerlijke zoete laag dadelpuree.

Waar je couscous meestal welt in heet water met zout of een bouillonblokje, gebruik je deze keer gesmolten boter en gekookte melk. Je voegt suiker en vanille toe om het lekker zoet te maken. Bak de taart (deels) onder aluminiumfolie, zodat de couscous wel zacht blijft, anders zit je keiharde korreltjes te eten. Je kan de taart gewoon afgedekt op het aanrecht bewaren, lekker als toetje bij het couscous menu.

Ingrediënten voor 1 taart (18-20 cm)

300 gr ontpitte dadels (+ extra voor garnering)
300 gr fijne couscous
½ tl zout
50 gr fijne suiker
7 gr instant gist
½ vanillestokje
120 gr boter
200 ml melk
Een paar eetlepels zoete gecondenseerde melk

Zo maak je couscous taart met dadelvulling

  1. Halveer de dadels en doe in de (hoge) kom van je staafmixer. Voeg kokendheet water toe, zodat alles onder water staat. Laat een uurtje weken.
  2. Smelt de boter in een klein pannetje op laag vuur en snij ondertussen het vanillestokje door en schraap het merg eruit.
  3. Meng de couscous in een kom met de suiker, het vanillemerg, de gist en het zout. Roer goed door elkaar.
  4. Giet de gesmolten boter erbij en roer weer goed door, zodat je een soort kruimelig deeg krijgt.
  5. Breng in de pan van de boter de melk aan de kook en giet bij de couscous. Roer weer goed door en laat 10 minuten staan.
  6. Ondertussen kun je de dadels afgieten, voeg een flinke snuf zout toe en pureer met je staafmixer tot een puree.
  7. Neem nu een glazen ovenschaal (een ijzeren schaal wordt te heet) van 18 tot20 cm doorsnee en bedek met bakpapier.
  8. Schep de helft van de couscous erin, druk goed aan met een lepel en strijk glad.
  9. Schep de dadelpuree erop en verspreid in een rechte laag over de couscous, gebruik daarvoor een natte lepel.
  10. Dek af met de rest van de couscous, druk weer goed aan en laat tenminste een kwartier rusten.
  11. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven/onderwarmte)
  12. Kerf met een mes voorzichtig ruitjes in de couscous en bak daarna in de voorverwarmde oven. Laat in totaal 30 minuten bakken, maar dek het na 15 tot 20 minuten af met aluminiumfolie, zodat de couscous niet te hard wordt.
  13. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en werk de ruitjes eventueel nog bij met een mes, zodat ze mooi zichtbaar zijn.
  14. Garneer met stukjes dadel en besprenkel vlak voor het serveren naar smaak met gecondenseerde melk.

Eet smakelijk!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Probeer ook eens een van deze toetjes met bijzondere ingrediënten: