Peterselie in een toetje lijkt heel gek, maar bleek erg lekker te zijn! Ik maakte dit toetje voor het Heston inspired menu en het ijs is gebaseerd op een smoothie uit Heston Blumenthals kookboek. Maar alleen ijs leek me wat saai voor een Heston-menu (alhoewel dit ijs verre van saai is), dus daarom zocht ik er nog wat bij. Dat werden peterselie cake en gekaramelliseerde banaan.
Dit is geen mega zoet toetje, alhoewel de gekaramelliseerde banaan natuurlijk wel echt voor zoetekauwen is. Maar neem een hapje ijs, cake en banaan tegelijk en je hebt echt een smaaksensatie in je mond. Naast de zoete banaan proef je het frisse ijs met yoghurt en kefir én de cake die wel zoet is, maar toch ook iets hartigs heeft door de peterselie.
Het ijs en de cake kan je gewoon van te voren vast maken, de gekaramelliseerde banaan maak je vlak voor jullie het gaan eten en serveer je er warm bij.
Ingrediënten voor 4 personen
3 bananen (halfrijp, ca. 300 gr)
35 gr peterselie
300 ml kefir (of karnemelk)
200 gr Griekse yoghurt (10% vet)
100 gr basterdsuiker
250 ml slagroom
Peterselie cake
75 gr peterselie
15 gr muntblaadjes
82 gr olijfolie
145 gr bloem
8 gr maizena
1 tl zout
4 gr bakpoeder
2 eieren
165 gr suiker
Voor erbij
1 banaan
10 gr boter
1,5 el ahornsiroop
Zo maak je peterselie-banaanijs met peterseliecake
- Doe voor het ijs de banaan, peterselie, kefir, yoghurt en suiker in een blender en blend tot glad mengsel.
- Voeg dan de slagroom toe en mix er nog kort doorheen (als je deze meteen toevoegt en de hele tijd mee blend kan het boter worden als het blenden te lang duurt).
- Giet het mengsel in je ijsmachine en maak er in ongeveer 40 minuten ijs van.
- Bewaar in de vriezer en zet het 30 tot 40 minuten van te voren in de koelkast, zodat het goed schepbaar is als jullie het gaan eten.
- Verwarm de oven voor op 170 graden (boven/onderwarmte).
- Doe voor de cake de peterselie en muntblaadjes in de blender maal fijn, giet geleidelijk de olijfolie erbij. Doe het mengsel daarna in een kom en zet even in de koelkast.
- Zeef de bloem, maizena, het bakpoeder en zout in een kom en roer door elkaar.
- Klop de eieren los en voeg de suiker toe, klop op hoge snelheid in ongeveer 3 minuten tot een romig lichtgeel mengsel.
- Zet de snelheid van je mixer omlaag en klop de kruidenolie er rustig doorheen.
- Klop als laatste het bloemmengsel erdoor, maar mix niet te lang. Als alles gemengd is, is het klaar.
- Vet een cakevorm van 25 cm lang in en bedek de bodem en eventueel ook de zijkanten met bakpapier.
- Giet het beslag erin, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 50 tot 55 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster, bewaar de cake luchtdicht op kamertemperatuur to je hem gaat gebruiken.
- Snij vlak voor je dit toetje gaat eten de banaan in 12 plakjes.
- Verwarm de boter op midddelhoog vuur en bak de bananenplakjes een klein minuutje per kant. Voeg dan de ahornsiroop toe en laat karamelliseren. Draai ondertussen de banaan regelmatig om zodat het niet verbrand. Leg als het klaar is even op een stukje bakpapier.
- Snij 4 plakken van de cake en leg op 4 bordjes. Schep op iedere plak een bolletje ijs. Leg de gekaramelliseerde banaan eromheen.
Eet smakelijk!
Serveer het peterselie-banaanijs na een van deze hoofdgerechten: