Deze kip ziet er van buiten al heerlijk uit, maar van binnen is ‘ie ook mega lekker! Hij is gevuld met couscous waardoor onder andere kaneel, rozijnen en amandelen zitten. De kip zelf is gekruid met harissapoeder, het lichtpittige daarvan combineert heel goed met de zoetige vulling. Maar ook de saus met gember en knoflook zit bomvol smaak en maakt het gerecht helemaal af.
Het maken van deze gevulde kip is wel een flinke klus. Je start met de vulling, vervolgens snij je alle smaakmakers waarin je de kip 40 minuten kookt. En daarna gaat de kip ook nog 35 minuten de oven in. Het goede nieuws is dat je tijdens het koken en bakken tijd hebt voor andere dingen. Zoals je troep opruimen, de salade voor erbij maken of om een lekker voorgerecht of toetje te maken. Ik maakte hem trouwens voor het couscous menu, speciaal voor couscousliefhebbers.
Ingrediënten voor 4 personen
1 hele kip (ruim 1 kilo)
Ca. 6 saffraandraadjes
1 tl verse gember
3 knoflooktenen
Rode ui
1 tl zout
1 tl witte peper
3 el olie
1 tl harissapoeder
15 gr boter
2 el amandelstiften
Vulling
100 gr couscous (gewoon, volkoren of een mengsel)
2 el rozijnen
3 el amandelstiften
½ tl kaneelpoeder
15 gr boter (kamertemperatuur)
1 tl fijne suiker
1/8 tl agaragar poeder
¼ tl zout
¼ tl peper
1 el olie
Komkommersalade
2 komkommers
10 gr munt
Halve sinaasappel
2,5 el extra vierge olijfolie
1 à 2 el citroensap
Paar stukken ingemaakte citroen
Peper en zout naar smaak
Aan de slag met deze gevulde kip
- Breng als eerste water aan de kook en doe de couscous in een kom of pannetje. Giet 100 gr kokendheet water bij de couscous en dek af. Laat 10 minuten wellen.
- Roer daarna de rozijnen, amandelstiften, boter, suiker, het kaneelpoeder, peper, zout, de boter, olie en het agaragar poeder door de couscous.
- Nu kun je de kip gaan bereiden: vul de kip met het couscousmengsel en bindt de poten goed aan elkaar met rolladetouw.
- Snij de ui, gember en knoflook fijn.
- Verhit de 3 el olie in een grote, diepe pan en fruit de ui, gember en knoflook aan met het zout en peper.
- Voeg de hele kip toe samen met ongeveer 500 ml water en de saffraandraadjes.
- Breng aan de kook en laat in totaal 40 minuten zachtjes koken. Draai de kip halverwege, zodat beide kanten gekookt zijn.
- Verhit ondertussen de oven voor op 190 graden (hete lucht).
- Leg de gekookte kip in een ovenschaal met de poten naar boven. Wrijf in met het harissapoeder en peper en zout. Snij de boter in kleine klontjes en leg verspreid boven op de kip.
- Zet in de oven en bak nog ongeveer 35 minuten. Strooi er de laatste 10 minuten de amandelstiften overheen.
- Kook ondertussen het kookwater van de kip in tot een dikke saus. Als het nog niet genoeg ingekookt is na 35 minuten kun je er maizena aan toevoegen om het te binden, maar waarschijnlijk is dat niet nodig.
- Snij voor de salade de komkommer in dunne plakken en de ingemaakte citroen in kleine stukjes.
- Snij met een dunschiller een stuk schil (ca. 1/8) van de sinaasappel en snij in dunne reepjes. En snij als laatste de muntblaadjes in reepjes.
- Pers de halve sinaasappel uit en meng het sap met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng vlak voor het serveren de komkommer, munt, ingemaakte citroen en sinaasappelschil met de dressing.
- Schenk, als de kip klaar is, het vocht dat nu in de ovenschaal ligt over de kip. Giet vervolgens de ingekookte saus er om heen.
- Serveer de kip in de ovenschaal midden op tafel, samen met de salade
Eet smakelijk!
Serveer de kip na een van deze voorgerechten: