Miso zalm met gestoomde boontjes en rijst

Gepubliceerd op 3 september 2024 om 06:45

Deze zalm is heerlijk gemarineerd in miso met knoflook en gember. Dat zorgt ervoor dat het bomvol smaak zit, vooral lekker umami. De vis is zo lekker dat je voor de rest van het gerecht lekker simpel kan houden. Ik ging voor gekookte rijst en gestoomde sperziebonen, maak het af met furikake en je hebt een heerlijke maaltijd!

De zalm moet een uurtje marineren, maar verder ben je zo klaar met dit gerecht. Als je kiest voor gedopte boontjes is het helemaal zo gepiept. Dan staat het, na het marineren, binnen twintig minuutjes op tafel. Ik ging ook nog voor gehakte gember en knoflook uit een potje, lekker makkelijk.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen

1 el gehakte gember
2 tl gehakte knoflook
5 el miso pasta
1 el mirin
600 gr zalm met huid (liefst 1 stuk)
300 gr rijst
1 bouillonblokje
Ca. 750 gr gedopte sperziebonen (of 800 gr niet gedopt)
Furikake naar smaak

Aan de slag met miso zalm

  1. Meng de gember, knoflook, miso en mirin door elkaar.
  2. Smeer de zalm hier royaal mee in en leg afgedekt in de koelkast. Laat een uur marineren.
  3. Dop ondertussen (indien nodig) de sperziebonen.
  4. Doe de rijst in een pan met ongeveer 450 ml water en het bouillonblokje, breng aan de kook.
  5. Kook de rijst in ongeveer 8 minuten droog met de deksel erop. Laat nog ca. 8 minuten van het vuur af staan met de deksel erop.
  6. Zet een tweede pan water op het vuur met een bodem water en breng aan de kook. Doe de sperziebonen in een stoommandje. Stoom in 9 tot 10 minuten beetgaar.
  7. Verhit boter en een beetje olie in een ruime pan, bak de zalm op middelhoog vuur zo’n 8 minuten op de huid.
  8. Draai daarna voorzichtig om en bak nog ongeveer 2 minuten.
    Let op: de precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van de zalm en ook van hoe gaar jij hem precies wil. Wij hebben hem het liefst niet mega gaar.
  9. Schep de rijst en bonen op borden en bestrooi naar smaak met furikake.
  10. Snij de zalm in 3 of 4 stukken en leg naast de rijst en boontjes op de borden.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer een lekker toetje na de miso zalm: