Spelt met erwtenpuree

Gepubliceerd op 22 oktober 2024 om 06:45

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar op deze foto staat een heerlijk gerecht. Het is een soort lichte en gezondere variant van risotto. In plaats van rijst gebruik je spelt, daar zitten relatief veel eiwitten en vezels vergeleken met gewone witte risotto rijst. Behalve de gezonde voordelen smaakt het ook gewoon heel lekker. Het blijft na het koken een stuk steviger dan rijst en geeft een lekkere bite aan je gerecht.

Je roert door de spelt een heerlijke puree van erwten, feta, citroen en munt. Lekker fris en eigenlijk ook nog wel een beetje zomers. Maar ook tijdens de herfst is dat gewoon heel lekker! Maak het af met cherrytomaten en een flinke hoeveelheid versgemalen peper en je hebt binnen 25 minuten een smakelijke, gezonde maaltijd!

Ingrediënten voor 2 personen

130 gr spelt
Half bouillonblokje
225 gr erwten (diepvries of vers)
50 gr feta
Halve citoen
2 takjes munt
2 middelgrote tomaten

Zo maak je spelt met erwtenpuree

  1. Breng een flinke pan water aan de kook en kook de erwten 1 minuut.
  2. Schep in een blender of keukenmachine met een schuimspaan.
  3. Voeg dan in dezelfde pan met kokend water het bouillonblokje en de spelt toe. Kook in 18 tot 20 minuten gaar.
  4. Ondertussen kun je de citroenschil raspen en daarna de citroen uitpersen.
  5. Snij de muntblaadjes grof en voeg toe aan de blender bij de erwten, samen met de citroensap en -rasp. Maal tot een grove puree.
  6. Snij de tomaten in blokjes.
  7. Giet de spelt af als het gaar is en doe terug in de pan op laag vuur.
  8. Roer de tomaten en erwtenpuree erdoor en warm nog even kort op.
  9. Breng op smaak met zout en flink wat peper.
  10. Serveer zo, of eventueel met een stuk vlees of worstjes.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Serveer een lekker toetje na de spelt met erwtenpuree: