Hangoptaartjes van geitenyoghurt met bramengelei en roggecrumble

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 06:47

Dit toetje is een perfecte afsluiting van het kerstdiner. Heerlijk romige hangoptaartjes met een vulding van bramengelei en een krokante crumble. En ook nog in de vorm van een kerstbal (oké, misschien wel een gebarsten kerstbal die uit de boom gevallen is, maar het idee is er ;)).

Ik maakte de hangoptaartjes van geitenyoghurt, wat een heerlijke subtiele smaak toevoegt. Maar gewone yoghurt kan natuurlijk ook. Door slagroom toe te voegen worden ze sowieso lekker romig. De bramengelei zorgt voor een frisse fruitsmaak en de crumble natuurlijk voor een bite. De roggesmaak past heel goed bij de geitenyoghurt, die zorgen samen voor een meer bijzondere smaak en maken dit toetje net wat minder zoet.

Begin op tijd met dit toetje. Twee dagen van te voren al, want het kost veel tijd. De yoghurt moet uithangen om hangop te worden, de gelei moet opstijven en daarna moeten de taartjes ook nog opstijven in de vriezer en daarna weer helemaal ontdooien. Je bent er dus niet continu mee bezig, maar moet het wel de tijd geven.

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Ingrediënten voor  4 personen

750 gr geitenyoghurt
150 ml slagroom
Half vanillestokje
35 gr suiker
4 blaadjes gelatine
Bramengelei
150 gr (diepvries) bramen
1,25 blaadjes gelatine
0,5 el citroensap
30 gr suiker
2 el water
1 steranijs
Roggecrumble
50 gr roggebrood
30 gr bloem
25 gr roggemeel
40 gr koude boter
40 gr suiker
Snuf zout
Verder nodig
Goudkleurige foodspray
5 blokjes witte chocola
Siliconen bolvorm 6,2 cm doorsnee
Siliconen halve bolvorm 3 cm doorsnee

Zo maak je hangoptaartjes met bramengelei en roggecrumble

  1. Leg een theedoek of 2 keer dubbelgevouwen kaasdoek in een zeef en de zeef in een kom. Giet de yoghurt erin en dek af met een stukje huishoudfolie. Laat de yoghurt 8 uur lang hangen en giet af en toe het vocht uit de kom.
  2. Doe voor de bramengelei de gelatine in een bakje koud water en laat weken.
  3. Doe de bramen, het suiker, citroensap, steranijs en water in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de bramen zacht worden.
  4. Schep de steranijs eruit en giet het mengsel in de blender, maal tot een gladde puree. Giet via een zeef terug in de pan en roer de gelatine erdoor.
  5. Schenk nu de helft van de puree in de halve bolvormpjes van 3 cm en zet in de vriezer. Laat minimaal 3 uur staan, zodat ze helemaal bevriezen.
  6. Maak ondertussen de crumble, verwarm de oven daarvoor voor op 180 graden (boven/onderwarmte).
  7. Meng de bloem, het meel en de suiker door elkaar. Snij de koude boter in blokjes en wrijf met je vingers door het bloemmengsel tot je een kruimelig deeg hebt. Verkruimel het roggebrood en meng door de kruimels.
  8. Strooi het op een bakplaat met bakpapier en verspreid het gelijkmatig. Bak in 20 minuten gaar en laat dan afkoelen (pas als het is afgekoeld wordt het echt krokant). Breek in kleinere stukjes als dat nodig is en bewaar in een afgesloten bak tot gebruik.
  9. Als de gelei bevroren is kun je het uit de vormpjes halen. Warm de 2e helft van de gelei iets op in het pannetje, zodat het weer vloeibaar wordt en schenk dit nu in de halve bolvormpjes. Leg de bevroren halve bolletjes er boven op, zodat je hele bolletjes krijgt. Zet nu weer in de vriezer en laat helemaal bevriezen.
  10. Laat de gelatine voor de hangoptaartjes weken in koud water.
  11. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng met de suiker. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en zet even apart.
  12. Neem nu 300 gram van de hangop ( de rest heb je niet nodig). Verwarm een klein deel van de hangop in een pannetje en los de gelatine er in op.
  13. Roer daarna weer door de rest van de 300 gr hangop en schep dit vervolgens door de slagroom.
  14. Vul nu ongeveer 3 kwart van bolvormpjes met de hangop. Haal de bevroren gelei bolletjes uit de vriezer. Druk deze in de hangop en vul de vormpjes verder met de hangop.
  15. Zet in de vriezer en laat helemaal bevriezen. Haal daarna uit de vormpjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  16. Nu kan je de taartjes bestuiven met de goudkleurige foodspray. Ik raad je aan om dat even buiten of bijvoorbeeld in de schuur te doen, wij hebben al 3 weken overal in huis gouden glitters...
  17. Neem de blokjes chocola en snij uit ieder blokje een rondje. Haal een kant even over de bodem van een warme pan en plak ze op je taartjes.
  18. Leg de kerstballen op bordjes en laat ze helemaal ontdooien en op kamertemperatuur komen.
  19. Dep de bordjes eventueel droog als er wat vocht uit de toetjes is gekomen. Strooi de crumble eromheen en serveer.

Eet smakelijk!


Serveer deze hangoptaatjes na een van deze voor- en hoofdgerechten met kerst:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.