Kerstballen zijn wel een beetje de meest bekende kerstversiering voor in de kerstboom. Daarom leek het me leuk om ook een keer allemaal kerstballen te serveren tijdens het kerstdiner. Zo wordt je diner nog 'kerstiger'. Deze kerstballen zien er niet alleen leuk uit, ze smaken ook nog heerlijk!

Je eerste kerstbal is een tijgersoes gevuld met een romige tomatencompote. De soes is lekker krokant door het tijgerdeeg dat je maakt met parmezaan. De tweede gang is een bietenterrine met gorgonzola. Je serveert er diamanthaas en krokante aardappelnestjes bij. Het ziet er spectaculair uit en je hebt er maar zes ingrediënten voor nodig. Als laatste maak je een hangoptaartje van geitenyoghurt met bramengelei en een crumble van roggebrood. Door slagroom toe te voegen aan de hangop wordt het lekker romig.

En ook als sommige kerstballen er misschien een beetje uitzien alsof ze uit de boom zijn gevallen (zoals mijn hangop-kerstbal met barsten), blijft dit menu superleuk om te maken en om te serveren.

Ingrediënten voor 4 personen

Tijgersoezen met romige tomatencompote
1 blik gepelde tomaten (400 gr)
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
Snuf zout
Snuf peper
Snuf suiker
Snuf knoflookpoeder
5 takjes tijm
2 takjes dragon
1 sjalot of kleine ui
1 knoflookteentje
1 steranijs
1 tl ketchup
Paar druppels worcestershiresauce
150 gr roomkaas
Soezendeeg
25 ml melk
25 ml water
25 gr roomboter
25 gr bloem
1 ei
Suf zout
Drupje rode kleurstof
Tijgerdeeg
25 gr bloem
25 gr parmezaan
20 gr boter
Drupje rode kleurstof
Snuf peper en zout
Voor erbij
40 gr rucola
Extra vierge olijfolie

Bietenterrine met gorgonzola en diamanthaas
300 gr gekookte biet
125 gr milde gorgonzola
75 gr crème fraîche
Half bosje tijm
250 gr aardappel
700 tot 800 gr diamanthaas (liefst in 4 stukken)
Peper en zout

Hangoptaartjes van geitenyoghurt met bramengelei en roggecrumble
750 gr geitenyoghurt
150 ml slagroom
Half vanillestokje
35 gr suiker
4 blaadjes gelatine
Bramengelei
150 gr (diepvries) bramen
1,25 blaadjes gelatine
0,5 el citroensap
30 gr suiker
2 el water
1 steranijs
Roggecrumble
50 gr roggebrood
30 gr bloem
25 gr roggemeel
40 gr koude boter
40 gr suiker
Snuf zout
Verder nodig
Goudkleurige foodspray
5 blokjes witte chocola

Zo maak je dit kerstballen menu

Om dit kerstballen menu te maken heb je een siliconen bolvorm nodig van 6,2 cm doorsnee (ik gebruikte deze) en een siliconenvorm met halve bolletjes van 3 cm doorsnee (ik gebruikte deze). Verder heb je flink wat tijd nodig, want het is best veel werk. Maar het is leuk om te doen en dan heb je ook nog een heerlijk en leuk kerstdiner! Je kunt gelukkig veel dingen van te voren maken, dus start gewoon twee dagen van te voren, zodat je rustig alle onderdelen kunt maken. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog de laatste dingen te doen, zoals de soezen bakken en vullen, het vlees bakken en de borden opmaken. Omdat dit menu zoveel onderdelen heeft heb ik deze handige planning gemaakt:

2 dagen van te voren:

  • Yoghurt ophangen
  • Bramengelei maken
  • Crumble maken

1 of 2 dagen van te voren:

  • Bietenterrine maken en invriezen
  • Tomatencompote maken
  • Hangoptaartjes maken en invriezen

Op de dag zelf:

  • Hangoptaartjes en bietenterrine laten ontdooien (serveer op kamertemperatuur)
  • Tijgersoezen bakken en goed laten afkoelen
  • Aardappelnestjes maken
  • Tomatencompote mengen met roomkaas en soezen vullen
  • Diamanthaas bakken
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hangoptaartjes van geitenyoghurt met bramengelei en roggecrumble

Begin met de hangoptaartjes, alle onderdelen hiervan kun je van te voren klaarmaken. De yoghurt moet 8 uur hangen om er hangop van te maken. Ondertussen kun je gewoon alvast de bramengelei en de crumble maken. En ook alvast aan de slag met tomatencompote of met de bietenterrine.

Klik hier voor het recept  van hangoptaartjes met bramengelei en roggecrumble >>

Bietenterrine met gorgonzola en diamanthaas

Als tweede kun je het beste aan de slag met de bietenterrine, die moet je in de vorm laten bevriezen en daarna weer helemaal laten ontdooien. Zorg het liefst dat het uiterlijk de avond van te voren in de vriezer zit, dan kan je ze 's ochtends uit de vorm halen en is er genoeg tijd om het te laten ontdooien. Het vlees en de aardappels kun je 's middags vast voorbereiden. De diamanthaas bak je vlak voor het serveren af.

Bekijk hier hoe je deze bietenterrine met gorgonzola en diamanthaas maakt >>

Tijgersoezen met romige tomatencompote

Voor de tijgersoezen kun je de vulling alvast maken, de tomatencompote moet afkoelen voordat je de roomkaas erdoorheen mengt en je het in de soezen doet. De soezen zijn het lekkerst als ze zo vers mogelijk zijn, maar zorg hierbij ook dat ze goed zijn afgekoeld voor de vulling erin gaat. Dat kan je het beste maximaal een uur voor jullie gaan eten doen, dan blijven ze lekker krokant.

Hier lees je het recept voor tijgersoezen met romige tomatencompote >>

Eet smakelijk!

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.