Tijgersoezen met romige tomatencompote

Deze tijgersoezen zijn een lekker begin van een etentje. Ik maakte ze voor het kerstbal menu, maar ook bij een ander menu en als het helemaal geen kerst is zijn ze natuurlijk lekker. Je maakt het tijgerdeeg met parmezaan, dat smaakt heel goed met de tomatencompote die erin zit.

Die tomatencompote is gebaseerd op een recept van Heston Blumenthal, maar dan een snellere variant met tomaten uit blik. Dat scheelt een hoop tijd, omdat je de tomaten niet hoeft te schillen en zaadjes eruit te halen. Je laat de tomaten wel 2 tot 2,5 uur drogen in de oven, daardoor komt de umami smaak veel meer naar boven. Begin dus op tijd, of maak de compote één of meerdere dagen van te voren. De soezen zelf maak je het liefst op de dag zelf, zodat ze heerlijk vers en zo krokant mogelijk zijn.

Ingrediënten voor 4 personen

1 blik gepelde tomaten (400 gr)
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
Snuf zout
Snuf peper
Snuf suiker
Snuf knoflookpoeder
5 takjes tijm
2 takjes dragon
1 sjalot of kleine ui
1 knoflookteentje
1 steranijs
1 tl ketchup
Paar druppels worcestershiresauce
150 gr roomkaas

Soezendeeg
25 ml melk
25 ml water
25 gr roomboter
25 gr bloem
1 ei
Suf zout
Drupje rode kleurstof
Tijgerdeeg
25 gr bloem
25 gr parmezaan
20 gr boter
Drupje rode kleurstof
Snuf peper en zout
Voor erbij
40 gr rucola
Extra vierge olijfolie

Wil je meer inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk hier mijn 45 favoriete kerstrecepten >>

KokenKoken

Aan de slag met tijgersoezen met romige tomatencompote

  1. Verwarm de oven voor op 70 graden (boven/onderwarmte) en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  2. Zet een kom klaar met daarin een zeef en giet de gepelde tomaten erin, laat even uitlekken.
  3. Halveer de tomaten en leg met de snijkant naar boven op de bakplaat.
  4. Bestrooi met de snufjes zout, peper, suiker en knoflookpoeder. Leg op iedere tomaat een stukje tijm en blaadje dragon. Schuif in de oven en laat 2 tot 2,5 uur drogen.
  5. Laat de tomatenblokjes uitlekken in de zeef. Snij de sjalot en knoflook fijn.
  6. Als de gedroogde tomaten klaar zijn haal je de tijm en dragon eraf en snij je ze in blokjes.
  7. Verwarm een beetje olie in een stoofpan en fruit de sjalot, knoflook en steranijs een minuut aan.
  8. Voeg de ketchup en worcestershiresauce toe, roer goed door en voeg na nog een minuut de tomatenblokjes, gedroogde tomaten en 100 ml van het uitgelekte tomatenvocht toe.
  9. Laat een uurtje zachtjes inkoken en voeg halverwege nog de overgebleven takjes tijm (2 à 3) toe.
  10. Schep daarna in een kommetje en laat helemaal afkoelen
  11. Kneed voor het tijgerdeeg alle ingrediënten door elkaar met wat peper en zout tot een bolletje, omwikkel met huishoudfolie en leg in de koelkast tot gebruik.
  12. Verwarm de oven voor op 210 graden (boven/onderwarmte)
  13. Doe voor de soezen het melk, water, de boter en het zout in een pan en warm op, zodat de boter smelt. Breng aan de kook en haal dan meteen van het vuur.
  14. Roer de bloem erdoor, dat gaat het makkelijkste met een pannenlikker. Zet dan weer op het vuur en bak het deeg 2 tot 3 minuten, zodat de bloem gaart. Blijf ondertussen roeren met de pannenlikker.
  15. Schep daarna in een kom en laat even iets afkoelen. Meng dat het ei erdoor.
  16. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 13 mm. Spuit 5 (een extra voor de zekerheid) soezen van ca. 4 cm doorsnee op een bakplaat met bakpapier (plak het bakpapier vast met een beetje boter).
  17. Rol het tijgerdeeg uit en snij 5 rondjes van 4 cm uit. Leg die op de soezen.
  18. Schuif ze in de voorverwarmde oven en bak in 26 minuten gaar. Laat ze daarna helemaal afkoelen tot kamertemperatuur.
  19. Prak de roomkaas door de tomatencompote en doe in een spuitzak met een glad spuitmondje. Die moet zo dun mogelijk zijn, maar de stukjes uit de tomatencompote moeten err natuurlijk wel doorheen passen.
  20. Kies de 4 mooiste soezen uit en snij een gaatje in de bodem Spuit de romige tomatencompote erin. Prik met een cocktailprikker een gaatje bovenin de soezen. Neem een takje tijm of dragon, ris de blaadjes eraf en steek als een lusje in de kerstbal-soezen.
  21. Meng de rucola met een beetje olijfolie, peper en zout.
  22. Verdeel de rucola over 4 bordjes en leg de soes daarop. Lekker met een glas rode wijn.

Eet smakelijk!


Combineer de tijgersoezen met een van deze hoofd- en nagerechten:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.