Franse cassoulet

Gepubliceerd op 10 oktober 2023 om 06:46

Cassoulet is een Frans gerecht dat is vernoemd naar de schaal waarin het wordt bereid. Het is een soort stoofschotel met bonen en veel soorten vlees. Het wordt in de oven gebakken en door de vorm van de schaal verdampt het vocht en ontstaat er bovenop een korst. Zonder de zogenaamde cassole wordt het ook een heerlijk gerecht, ondanks dat je een minder krokante korst krijgt. Bij mij werd dat heel lekker, dus bij jou gaat het ook lukken!

Ik maakte dit gerecht als onderdeel van het Outlander menu op basis van het kookboek 'Outlander Kitchen', maar koos wel voor iets makkelijkere en snelle variant met wat minder vlees (omdat ik 450 gram p.p. wat veel vond). In dit recept gebruik je varkensworst, gerookte spekreepjes en kipdijfilet. Vaak wordt er ook gekonfijte eendenbout gebruikt, dat geeft nog heel veel extra smaak en ga ik zeker nog een keer proberen. (tip: bij Crisp kan je vaak gekonfijte eendenbout bestellen)

Je brengt deze cassoulet op smaak met onder andere kruidnagel, laurier, knoflook en salie. Ik gebruikte drie verschillende soorten bonen, namelijk witte bonen, cannelini bonen en flagoletten. Je kan eigenlijk iedere bonensoort gebruiken, of gewoon kiezen voor één soort.

Ingrediënten voor  6 personen

500 gr witte bonen (uitlekgewicht)
500 gr cannellini bonen (uitlekgewicht)
500 gr flageolets (uitlekgewicht)
2 uien
6 kruidnagels
2 stengels selderij
100 gr wortel
2 laurierblaadjes
300 gr gerookte spekreepjes
6 varkensworstjes (ca. 80 gr per stuk)
Ca.500 gr kipdijfilet
180 ml witte wijn
2 blikken gepelde tomaten (800 gr)
1,5 tl witte peper
8 tenen knoflook
2 takjes salie
0,5 tl zout
2 kippenbouillonblokjes
Ghee om in te bakken

Aan de slag met deze Franse cassoulet

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven/onderwarmte)
  2. Snij de wortels in plakjes en de selderij in stukjes. Snipper de ui en pers de knoflook uit of snijd fijn.
  3. Verhit een pan op middelmatig vuur zonder olie (gebruik eventueel meteen al een ovenbestendige pan) en bak de spekreepjes een paar minuten aan.
  4. Als er voldoende vet uit de spekreepjes is gekomen kan je de wortel en selderij toevoegen en meebakken tot de spekreepjes knapperig beginnen te worden. Schep dan het vlees en de groenten it de pan in een kom, maar laat het vet erin zitten.
  5. Snij tijdens het bakken van de spekreepjes de kipdijfilet in blokjes, laat het vet er zoveel mogelijk aanzitten, dat zorgt voor smaak en smeuïgheid. Bestrooi met een halve theelepel zout en een halve theelepel witte peper.
  6. Bak de kip op hoog vuur rondom aan in het spekvet, voeg eventueel wat ghee toe als er niet genoeg vet in de pan zit. Als de kip rondom is aangebakken en licht begint te kleuren kan je het uit de pan scheppen en bij de spek in de kom doen, het hoeft nog niet gaar te zijn.
  7. Bak nu ook de varkensworstjes aan en doe daarna in de kom met vlees.
  8. Fruit nu de ui en knoflook aan in dezelfde pan op middelmatig vuur en blus na 2 minuten af met de witte wijn. Schraap met houten of kunststof spatel de aanbaksel van de bodem van de pan, zodat alle smaken gebruikt worden.
  9. Laat de gepelde tomaten uitlekken en voeg toe, druk ze met de spatel een beetje uit elkaar tot kleinere stukken.
  10. Verkruimel de bouillonblokjes erbij, zet het vuur wat hogere en laat het 5 minuutjes inkoken.
  11. Laat ondertussen de bonen uitlekken en voeg na 5 minuten toe, samen met de rest van de witte peper.
  12. Roer alles goed door elkaar. Doe de helft van het bonenmengsel nu in je ovenschaal (of schep de helft even uit je pan als die ovenbestendig is).
  13. Schep al het vlees er bovenop en leg daarboven de salie en laurierblaadjes. Doe de kruidnagels in een thee-ei en leg er ook op.
  14. Voeg een beetje water toe, zodat het vlees net niet onder water staat. Schep de rest van de bonen erbovenop.
  15. Zet in de oven en bak ongeveer 50 minuten. Haal eruit en verhoog de temperatuur van de oven naar 220 graden.
  16. Schep eventueel wat vocht uit de cassoulet als er nog heel veel in zit. En zet terug in de oven, iets boven het midden. Bak nog 30 minuten, zodat de bovenkant een beetje krokant kan worden.
  17. Haal de cassoulet uit de oven en lat nog een kwartiertje staan, zodat het iets afkoelt en steviger wordt.
  18. Garneer met wat versgemalen peper en fijngesneden salie en serveer in zijn geheel midden op tafel.

Eet smakelijk!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Serveer één van deze toetjes na de cassoulet: