KokenKoken

Outlander fans opgelet! Dit Outlander menu willen jullie maken! Moet ik wel meteen toegeven dat ik geen megafan ben. Ik kijk de serie als ik niks te doen heb, maar heb de boeken nooit gelezen. Mijn moeder daarentegen is wel een die hard fan en heeft dus ook een Outlander-kookboek: Outlander Kitchen. Met recepten die in de boeken genoemd/gegeten worden. Daar staan toch een partij lekkere recepten in! Die wil je ook eten als nog nooit van Outlander gehoord hebt of er geen drol aan vindt.

Dit menu is dus gebaseerd op de recepten in Outlander Kitchen, maar in sommige gevallen heb ik wel een beetje mijn eigen draai eraan gegeven. Je start met krokante kip die eerst is gepekeld in zoete thee, dat wordt verassend lekker! Perfect om een etentje te starten, want wie houdt er nou niet van krokante kip? Als hoofdgerecht zet je een Franse klassieker op tafel, namelijk een cassoulet. Een stoofschotel van bonen en heel veel soorten vlees. Heerlijk sappig en op smaak gebracht met o.a. salie, kruidnagel en knoflook. Het toetje is een zoete broodpudding met appel en whisky-karamelsaus. Bovenop wordt het brood lekker krokant en daaronder is het heerlijk smeuïg. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die dit niet lusten!

Ingrediënten voor  6 personen

In thee gepekelde krokante kip
600 gr kipfilet
Pekel
5 zakjes zwarte thee
115 gr suiker
25 gr zout
1 laurierblaadje
2 takjes rozemarijn
10 peperkorrels
500 ml water
150 gr ijsblokjes
Krokant korstje
40 gr maizena
150 gr bloem
0,75 tl versgemalen peper
0,75 tl uipoeder
0,5 tl zout
0,5 tl paprikapoeder
0,5 tl tijm
150 ml karnemelk
0,5 tl cayennepeper
Dipsaus
65 gr mayonaise
30 gr mosterd (meer of minder naar smaak)
25 gr honing
0,5 tl gedroogde tijm

Franse cassoulet
500 gr witte bonen (uitlekgewicht)
500 gr cannellini bonen (uitlekgewicht)
500 gr flageolets (uitlekgewicht)
2 uien
6 kruidnagels
2 stengels selderij
100 gr wortel
2 laurierblaadjes
300 gr gerookte spekreepjes
6 varkensworstjes (ca. 80 gr per stuk)
Ca.500 gr kipdijfilet
180 ml witte wijn
2 blikken gepelde tomaten (800 gr)
1,5 tl witte peper
8 tenen knoflook
2 takjes salie
0,5 tl zout
2 kippenbouillonblokjes
Ghee om in te bakken

Broodpudding met appel en whisky-karamelsaus
325 gr oud brood
Ca. 3 kwart appel
60 gr pecannoten
60 gr gesmolten boter
100 gr donkerbruine basterdsuiker
60 ml maple syrup
1 ei
2 eidooiers
2 el Schotse whisky
1 tl vanille extract
0,50 tl kaneel
0,75 tl gemberpoeder
320 ml melk
100 ml slagroom
Karamelsaus
180 gr gesmolten boter
45 gr Donkerbruine basterdsuiker
90 ml slagroom
60 ml maple syrup
2 el Schotse whisky
Flinke snuf zout

Zo maak je dit Outlander menu

Dit menu is heerlijk, maar heb je niet zo één, twee, drie gemaakt. Je moet dus wel echt op tijd beginnen. Het toetje kan je gelukkig makkelijk een dag van te voren vast maken, die warm je voor het eten gewoon nog even in een kwartiertje op 160 graden op. Dan kan je op de dag van je etentje starten met het pekelen van de kip voor het voorgerecht. Daarna ga je verder met de cassoulet. Terwijl die in de oven staat ga je dan weer verder met de krokante kip.

Broodpudding met appel en whisky-karamelsaus

Wist jij dat broodpudding megalekker is? Ik dus niet, maar ik ga het zeker vaker maken. In Outlander eten Jem en zijn vader Roger ervan en het wordt beschreven als '...delicious, bursting-sweet and creamy on the tongue'. Klinkt goed toch?

Klik hier voor het recept  van broodpudding >>

In thee gepekelde krokante kip

Deze kip is heerlijk smaakvol, de pekel bestaat uit zoete thee en het krokante korstje is dan juist weer heel hartig. Op die manier krijg je een heerlijk combinatie van smaken. Het is niet moeilijk om te maken, maar dat pekelen kost wel 2 tot 3 uur. Dus begin op tijd, maar frituur de kip pas vlak voor jullie gaan eten.

Bekijk hier hoe je in thee gepekelde krokante kip maakt >>

Franse cassoulet

Als laatste start je met de cassoulet. In het kookboek heet dit de 'conspirators cassoulet' en Claire eet deze (uiteraard) terwijl ze samen met Jamie in Frankrijk is. In Outlanders Kitchen gaat er ongeveer 450 gram vlees per persoon in. Dat vond ik wat overdreven, dus ik maakte mijn eigen variant met de helft van het vlees. Maar deze cassoulet zit in ieder geval bomvol smaak. Hou rekening met een oventijd van 80 minuten en daarna nog 15 minuten om het te laten rusten. Stap 1 t/m xx kan je prima een tijdje van te voren maken, zodat het alleen nog in de oven moet.

Hier lees je het recept voor cassoulet >>

Eet smakelijk!