Broodpudding met appel en whiskey-karamelsaus

Gepubliceerd op 14 maart 2024 om 06:47

Ik had nog nooit broodpudding gemaakt, heel dom blijkt nu. Want wat is dat lekker! Je kan er alle kanten mee op, maar deze variant maakte ik als toetje bij het Outlander menu. In een van de Outlander-boeken eten Jem en zijn vader Roger ervan en het wordt beschreven als '...delicious, bursting-sweet and creamy on the tongue'. Klinkt goed toch?

Hij is gevuld met appel  en pecannoten en op smaak gebracht met whiskey, kaneel, vanille en gember. Daar giet je dan ook nog een whiskey-karamelsaus overheen om het helemaal goddelijk te maken. De bovenkant van het brood wordt heerlijk krokant, terwijl het onderste deel van je pudding lekker smeuïg wordt. Het perfecte gerecht om iets heel lekkers te maken van oud brood en om een etentje mee af te sluiten!

Ingrediënten voor  6 personen

325 gr oud brood
Ca. 3 kwart appel
60 gr pecannoten
60 gr gesmolten boter
100 gr donkerbruine basterdsuiker
60 ml maple syrup
1 ei
2 eidooiers
2 el Schotse whiskey
1 tl vanille extract
0,50 tl kaneel
0,75 tl gemberpoeder
320 ml melk
100 ml slagroom
Karamelsaus
180 gr gesmolten boter
45 gr donkerbruine basterdsuiker
90 ml slagroom
60 ml maple syrup
2 el Schotse whiskey
Flinke snuf zout

Zo maak je broodpudding met appel en whiskey-karamelsaus

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven-onderwarmte). Zet een bakvorm van ca. 20 bij 20 cm klaar en vet in met boter.
  2. Snij de korstjes van het brood, je moet ongeveer 250 gr brood overhouden. Snij dat in blokjes van ca. 2 bij 2 cm.
  3. Hak de pecannoten grof. Schil de appel en snij in kleine stukjes. Doe samen met het brood en 50 gr pecannoten in en kom.
  4. Giet de gesmolten boter erbij en hussel alles goed door elkaar, zodat overal boter op zit.
  5. Doe het ei, de eidooiers, whisky, basterdsuiker, maple syrup, vanille extract, gember en kaneel in een kom en mix met een elektrische mixer tot een licht en luchtig geheel.
  6. Voeg dan de melk en slagroom toe en mix erdoorheen.
  7. Giet bij het brood en schep alles goed door elkaar, zodat al het brood vochtig is van het melk-mengsel.
  8. Schep in de ovenvorm, druk iets aan en strooi de overige 10 gr pecannoten eroverheen.
  9. Bak in ongeveer 60 minuten gaar in de oven.
  10. Bereid ondertussen de karamel door de gesmolten boter samen met de bruine basterdsuiker en maple syrup in een pan te doen.
  11. Laat op middellaag vuur opwarmen, zodat de suiker helemaal smelt. Roer tot een glad geheel.
  12. Zet het vuur hoger zodat het gaat koken, roer NIET meer en laat het 5 minuten koken.
  13. Voeg dan de whisky, slagroom en een flinke snuf zout toe en laat nog een minuut koken terwijl je alles goed doorroert. Laat iets afkoelen
  14. Serveer de broodpudding warm met de karamelsaus.

Eet smakelijk!

KokenKoken

Meer ideeën voor je oude brood: