Vis wordt vaak gepekeld, maar ook vlees en kip kan je pekelen om het langer houdbaar te maken en er een heerlijke smaak aan te geven. Pekel bestaat in ieder geval uit water met zout, daar kun je vervolgens extra ingrediënten aan toe voegen voor de smaak. In dit geval zoete thee, vervolgens frituur je het met een lekker hartig korstje. Zo krijg je een heerlijke combinatie van zoete en hartige smaken in 1 stukje kip.
Dit gerecht maakte ik als voorgerecht bij het Outlander menu. Maar je kan dit natuurlijk ook gewoon serveren met groenten en aardappels als hoofdgerecht. Maak er een lekker dipsausje bij en je hebt een heerlijke maaltijd!
Ingrediënten voor 6 personen
600 gr kipfilet
Pekel
5 zakjes zwarte thee
115 gr suiker
25 gr zout
1 laurierblaadje
2 takjes rozemarijn
10 peperkorrels
500 ml water
150 gr ijsblokjes
Krokant korstje
40 gr maizena
150 gr bloem
0,75 tl versgemalen peper
0,75 tl uipoeder
0,5 tl zout
0,5 tl paprikapoeder
0,5 tl tijm
150 ml karnemelk
0,5 tl cayennepeper
Dipsaus
65 gr mayonaise
30 gr mosterd (meer of minder naar smaak)
25 gr honing
0,5 tl gedroogde tijm
Het recept voor in thee gepekelde krokante kip
- Voor de pekel doe je het water in een pan, breng aan de kook. Zet daarna het vuur uit.
- Voeg de theezakjes, het zout, de suiker, rozemarijn, laurier en peperkorrels toe en roer goed door. Laat minimaal 10 minuten trekken, zodat de theesmaak lekker sterk wordt.
- Voeg dan de ijsblokjes toe en zet in de koelkast om helemaal af te laten koelen.
- Snij ondertussen de kipfilet in stukjes van het formaat van kipnuggets.
- Als de pekel koud is doe je de kip erin. Dek af en zet 2 tot 3 uur in de koelkast om te pekelen.
- Maak alvast een dipsaus door alle ingrediënten door elkaar de roeren. De precieze hoeveelheid mosterd is afhankelijk van je smaak en van hoe sterk jouw mosterd is. Dus proef tussendoor even en voeg naar smaak toe. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- Zet daarna 2 kommen of diepe borden klaar. Meng in 1 kom de maizena, het bloem, de peper, het uipoeder, zout, tijm en paprikapoeder door elkaar.
- Meng in de andere kom de karnemelk, cayennepeper en nog een snuf zout door elkaar.
- Verwarm in een ruime koekenpan ca. 1,5 cm olie tot 170 graden.
- Giet de kipstukjes af en dep droog met keuken papier. Hal ze door de bloem, het karnemelk en dan nog eens door de bloem.
- Frituur de kip (in delen) in ongeveer 3 minuten per kant gaar, krokant en goudbruin. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier en hou warm met een stuk aluminiumfolie terwijl je de rest bakt.
- Serveer warm met de dipsaus.
Eet smakelijk!
Combineer de krokante thee-kip met een van deze hoofdgerechten: